Pictor

Въвеждаме за пръв път термина за защита “Планински продукт”

0

България е на път за пръв път да въведе термина за качество “Планински продукт”, който може ще защити планинските производители на сурови и преработени продукти като мляко, сирене, кашкавал, месо, колбаси, мед и други. Предложението за наредба е публикувано за дискусия до 10 май 2019 г., а евродепутатът Момчил Неков, по чиято инициатива започна работата по въвеждане на термина, призова земеделците за активност при общественото обсъждане.

„Призовавам възможно най-много производители да се запознаят с текста и да дадат обратна връзка, защото означението “Планински продукт” ще помага на тях“, коментира Неков. То се въвежда за първи път в европейското законодателство през 2012 г., като де факто прилагането му за държавите членки започна през 2014 г. Терминът не е задължителен, но е отлична възможност за страни като България, в която близо 40% от територията попадат в т. нар. планински и предпланински региони.

Момчил Неков планински продукт

Момчил Неков от 2 г. работи за въвеждането на термина “Планински продукт”

„Целта на терминa е да се даде видимост на планинските продукти, за производството на които са необходими повече ресурси, отколкото за голяма част от другите региони. Популярността му расте в Европа. Производителите у нас също проявяват жив интерес към нововъведението. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики и у нас, не по задължение или диктовка, а с цел помагане и защита на родните производители.“ коментира още Момчил Неков.

За да ползват етикет “Планински продукт” фермерите трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, предвижда проектът на наредбата, обясни зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Смолян. Той допълни, че терминът може да се използва и при директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по Наредба №26. Контролът върху употребата на термина “Планински продукт” ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

Заинтересованите страни могат да дадат обратна връзка и да се включат в
обсъждането на проектонаредбата на линк: http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4279

Преди близо две години по инициатива на Момчил Неков започна работа по въвеждането на термина и у нас. Евродепутатът организира две работни групи и много срещи с производители от планинските региони в страната. На 1 юни 2018 г. българският евродепутат изпрати и предложение за наредба за въвеждане на термина за качество. С приемането на термина, страната ни ще е осмата държава членка, която е въвела или е в процедура по въвеждане на термина, заедно с Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.

 

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close