Вкуси България със SlowTours.bg

Веригите ще продават българско агнешко, отказали са вноса от Македония

0

Търговските вериги са отказали планирания внос на агнешко месо от Северна Македония и са поели ангажимент, че охладеното месо по празниците ще е само от български агнета. До това споразумение са стигнали представителите на веригите, на земеделското министерство и на Kационалната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), научи Агроновините.

Срещата бе предизвикана заради очакванията за внос на близо 15 000 македонски агнета, които щяха да са достатъчни да сринат пазара на българските овцевъди. В момента цената на агнетата е 5,20-5,50 лева за килограм живо тегло в Румъния, а в Северна Македония цените са около 4,20-4,50 лева и има прогнози, че ще паднат още. В същото време миналия месец българските овцевъди получиха оферти за изкупуване на живи животни по 4 лева за килограм живо тегло.

Агнешко месо

Веригите в момента продават замразено агнешко от Нова Зеландия…

Уговорката за продажба на български агнета с веригите засяга основно свежото месо. Замразено агнешко се предлага и в момента от партиди, внесени преди месеци. В “Кауфланд” по 11,90 лв. се предлага нарязаният агнешки джолан с произход Великобритания, а предната горна четвъртина от агне, внос от Нова Зеландия, върви по 14,50 лв. за килограм.

Агнешко месо

…и от Великобритания

Междувременно ДФ “Земеделие” публикува списък на регистрираните овцевъди, от които кланиците ще купуват агнета по одобрената държавна помощ de minimis. Само кланици, които са в категорията малки и средни предприятия с до 250 работници ще получават държавната помощ от 7 лв./кг, ако изкупуват агнета от български овцевъди на минимална цена от 5 лева за килограм живо тегло.

Според публикуваните указания на ДФЗ за прилагане на държавната помощ, основно изискване към овцевъдите е да са били допустими за подпомагане през 2019 г. по една от следните схеми – обвързано подпомагане за овце и кози майки в планинските райони, за овце и кози под селекционен контрол, преходна национална помощ за овце и кози майки, необвързани с производството.

Споделете.

Коментирайте

Close