Вкуси България със SlowTours.bg

Румъния разреши на земеделските си работници да заминат за Германия

0

Румъния ще позволи на земеделските си работници да напуснат страната по въздух, като ще направи изключение за забраната за пътуване заради пандемията от коронавирус, съобщи министърът на вътрешните работи Марчел Вела.

Решението ще облекчи германските фермери, които спешно се нуждаят от работници за реколтата от аспержи, отбелязва ДПА и припомня, че в миналото така обичаните от германците бели аспержи се събираха от румънци. След като Германия затвори границите си за селскостопански работници от България и Румъния, германските производители на скъпия деликатес се изплашиха, че тази година реколтата ще пропадне.

Ернст-Август Винкелман, чиято ферма в Белиц, югозападно от Берлин, произвежда около 6 000 тона аспержи всеки сезон, казва, че не му достигат 500 берачи и рискува да остави аспержите да изгният в почвата. Той и други германски фермери обявиха, че решението на правителството да забрани влизане на берачи на плодове и зеленчуци в опит да забави разпространението на вируса, е погрешно.

Министърът на земеделието Юлия Клокернер призна, че Германия няма да може да намери заместници на почти 300 000 сезонни селскостопански работници, повечето от които идват от източноевропейски страни. “Снабдяването с работна ръка от съседните страни се е свило много рязко, като особено сериозно са засегнати кланиците, месопреработвателите и мандрите”, заяви министърът. Подчертавайки значението на аспержите в немската култура, вестник Bild предложи възможността войници да помогнат при брането на зеленчука.

Затова министрите на вътрешните работи и на земеделието на Германия решиха в страната да бъдат докарани при строги условия през април и май 80 000 земеделски работници от чужбина и властите в Румъния решиха да направят изключение от забраната. Букурещ прекъсна полетите с много страни заради риска от разпространение на коронавируса, припомня БТА. Пътуванията с автомобил до Западна Европа са невъзможни, защото Унгария също затвори границите си. До момента в Румъния от Covid-19 са починали 148 души, а заразените са над 3 800, съобщава информационният сайт Зиаре.

Браншови организации в България се обявиха против “износа” на български земеделски работници, тъй като смятат, че европейските “зелени коридори” за работници застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната. Аако се даде възможност на нашите работници да отидат на “сезонен гурбет” във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент.

Свободното им движение, освен удар по сектор земеделие, може да застраши и голяма част от населението, посочват от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, ако вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

Споделете.

Коментирайте

Close