Вкуси България със SlowTours.bg

Симеон Караколев: Внос на евтино агнешко от Македония ще убие овцевъдите ни

0

– Г-н Караколев, защо пазарът на български агнета се срива, а цените паднаха до 4 лева за килограм живо тегло?

Причината са ограниченията и мерките, наложени заради епидемията от коронавирус. Те ще се отразят на консумацията – знаете, ресторанти и хотели не работят. Очакваме около Великден потреблението на агнета да се свие с 10 до 30 процента в сектора на хотелите и ресторантите. Обикновено по празниците се консумират 600-700 хиляди агнета, като обикновено половината от тях директно се поръчват от фермите. Всичко това създава предпоставки за намалено търсене.

Имайте предвид обаче, че още не е тръгнал същинският пазар и все още не знаем точно какви ще са настройките на потребителите. Притеснява ни и друго – да не се допусне внос на евтино агнешко месо.

– Има ли индикации да се разреши такъв внос?

Да, има. В момента цената на агнетата е 5,20-5,50 лева за килограм живо тегло в Румъния, а в Северна Македония цените са около 4,20-4,50 лева. Не се знае и дали няма да паднат още.

Достатъчно е да се допусне македонски внос, за да се срине пазарът в България съвсем. През 2019 г. у нас са внесени 10 000-15 000 хиляди македонски агнета, които в момента са достатъчни, за да смачкат нашите производители.

Проблемът е, че вносът от Северна Македония е безмитен, страната е подписала такова предприсъединително споразумение с Европейския съюз. Това автоматично прави българското производство на агнета неконкурентно на македонското. Тук, за да продадеш, ти начисляват ДДС. Отделно имаме районирания. Днес ми звънят от Благоевград и казват че никой не купува агнета, няма търсене.

– Какво ще предприемете в Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, за да защитите интересите на българските овцевъди?

Ще поискаме от правителството да се направи среща с търговските вериги, за да дадат шанс на българските производители. Сега подготвяме специално обръщение, което ще лансираме по всички медии преди Великденската кампания. То ще е към всички – не само хората да купуват, но и да продават на разумни цени. Защото – да, родното, родното, но всичко трябва да има някакви граници. Да не стане така, че накрая фермерите ще си гледат агнетата и ще си ги затварят в буркани.

Овце агнетаНе бива да има преиграване с цени, не бива да има никакъв натиск, нито от страна на производителите, нито от страна на търговците. Защото ако заради затворените граници решим, че ще продаваме агнета на 8 лева, няма да има кой да ни ги купи.

Всеки си обявява цена, ако има начин и по 10 лева на килограм да ги продаваме, но този, на когото ги предлагаме, трябва да е платежоспособен. Защото в условия на икономическа стагнация всеки гледа да купува само стоки от първа необходимост, а агнешкото месо и овчето сирене не са такива. Да, не е приятно, но казвам нещата, каквито са. Нашите членове трябва трезво да преценят ситуацията.

– Ако овцевъдите не успеят да продадат агнетата си и се наложи да ги отглеждат, ще имат ли достатъчно запаси от фураж?

Засега изчакваме и не бързаме с искания за държавна помощ. Не е ясно как ще се очертаят пазарите, може да се вдигне цената на зърното.  След приключване на кампанията по Великден ще направим равносметка и ще поискаме помощи за фураж по de minimis. Но нека да видим с какви цени ще излязат овцевъдите, колко ще са непродадените агнета.

– В момента пазарът вече стагнира за агнетата, а какви са индикациите за овчето мляко?

В момента цената е 1,20-1,30 лв. за литър сурово овче мляко, но цените тръгват надолу. Започва  стагнация на пазара, но не искам да правя мрачни прогнози, въпросът е как ще свърши Великденската кампания.

Работата е там, че все повече продукти от овче мляко са предназначени за международните пазари. Ние сме традиционен износител на агнешко за Италия, но тази година износът е паднал със 70%. За там и за Хърватия около католическия Великден всяка година се изнасят общо около 20 000-50 000 български агнета. Тази година това отпада.

Традиционно изнасяме сирене и кашкавал от овче и козе мляко в Съединените щати, Англия, Германия, но тези пазари също са застрашени. Сега една от най-значимите и необходими мерки за бизнеса е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори с цел да не се възпрепятства износа и вноса на стоки. Уж имаме коридори за движение на стоки, но преди седмица се върнах от Западна Европа и на границата имаше колони от тирове по 30-40 км – тотална блокада на доставките.

Споделете.

Коментирайте

Close