Вино, биозехтин и шоколад на винения фест “Августиада”

0

Вина на над 30 български и чуждестранни изби, изтънчени храни от Италия, биозехтини от Испания и швейцарски органичен шоколад ще бъдат представени в седмото издание на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада” от 12 до 14 октомври 2018 г. в Стара Загора, съобщи за Агроновините организаторът на феста инж. Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Откриването е в 11,30 ч. на 13 октомври на сцената пред Регионалния исторически музей. В първия ден то ще бъде отворено за посетители до 18 ч., а на 14 октомври – от 11 до 16,30 ч., когато ще бъдат обявени наградените вина на “Августиада 2018”. Публиката ще избере носителите на златен, сребърен и бронзов приз.

Специална винена награда ще обявят създателите и изпълнителният директор на “Escuela Española de Cata”, обявено за най-доброто училище за сомелиери в Европа за 2018 година. Тя ще бъде връчена на гала вечеря след тържествения концерт в Държавна опера Стара Загора. Шведският хор от град Истад ще поздрави гостите с изпълнение на български език под диригентството на Виолета Тодорова.

Шеф готвачът Юри Велев с партньорите от МЕТРО Академия ще се погрижи за доброто съчетаване на виното с подходящите млечни и месни специалитети. В рамките на винения фестивал са предвидени два майсторски класа: “Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация” – професионална дегустация на испански биозехтин с лектор Радослав Елефтеров на 13 октомври от 15,30 до 16,30 ч. Инж. Галина Нифору ще води клас “Шоколад и вино – необикновени съчетания на вкусове и усещания” на 14 октомври от 13 до 14 ч.

Животът във вилите през римската епоха е културно-историческият акцент на винения фестивал. Фокусът ще падне върху находките от античния вилен комплекс при яз. Чаталка, на 15 км от Стара Загора. Изграждането на язовира започва през 60-те години с разкопаването на едноименната местност, при което са открити запазени стени, колони, керамика и фризове от имение на заможни аристократи от около I век.

Намерени са лавров венец, изработен от златни пластини, шлем маска, оръжия и пищно украсени сребърни чаши и купи. Язовирът така и не е завършен, а ценните находки са обект на проучвания. Посетителите на “Августиада” ще могат да ги разгледат в Регионалния исторически музей в Стара Загора.

За трета поредна година на фестивала ще бъде избрана “Царица на Августиада”. Билетът за винения фестивал за един ден е 5 лв., а за два дни – 8 лв.

Споделете.

Коментирайте

Close