Внасяме зеленчуци от Турция и Албания, родните продаваме в Европа

0

България внася домати и краставици от Турция, Албания, Северна Македония и Гърция, а изнася родните за страни като Германия, Чехия, Румъния и Унгария. Това става ясно от думите на държавния експерт в аграрното министерство Дафинка Грозданова, цитирана от БТА.

Българските домати имат пазар в Румъния и Унгария, а краставиците – в Германия и Чехия. Освен картофи родно производство, ядем също доста френски и германски картофи. Зелевите култури се внасят предимно от Северна Македония и Албания, а българското зеле се търгува в Румъния и Сърбия, казва Дафинка Грозданова.

Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данните на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.

“В момента родните домати са с отлично качество, но на пазара има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци”, заяви неотдавна изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

На практика изнасяме българската продукция, а внасяме най-масовите зеленчуци от трети страни. Албания, Турция и Северна Македония не са членове на ЕС и не спазват европейските правила за третиране на продукцията с пестициди. Плодовете и зеленчуците от тези страни се пръскат против вредители, болести, за цвят, транспортабилност и ранозрелост. Китайският чесън пък се обработва за дълготрайност и избелване.

Секторът ще се изсветли със създаването на регистъра за идентификация на търговците на плодове и зеленчуци, надяват се в земеделското министерство. По думите на Дафинка Грозданова, всеки регистриран търговец ще има идентификационен номер, в който ще бъде заложена съответната кодификация.

Тези, които не присъстват в базата данни, няма да могат да търгуват свободно с плодове и зеленчуци. При внос няма да им се издават или заверяват сертификати за съответствие на качеството, ще им бъдат налагани санкционии. От земеделското министерство смятат, че по този начин търговците на плодове и зеленчуци ще излязат “на светло” и ще бъдат обект на стриктен контрол.

Споделете.

Коментирайте

Close