Близо 90% от плодовете и зеленчуците у нас са вносни

0

Близо 90 на сто от някои традиционно консумирани от българите плодове и зеленчуци са внос от други държави, а секторът продължава да се свива. Това заявиха браншови представители на български производители на плодове и зеленчуци. Те са в Брюксел за обсъждане на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) и подпомагането на сектор „Плодове и зеленчуци“ в България.

Момчил Неков среща производители на плодове и зеленчуци

Браншовиците казаха пред Неков, че липсва стратегия за сектор плодове и зеленчуци

По време на среща с евродепутата Момчил Неков производителите изтъкнаха, че има дисбаланс в българското земеделие по отношение на подкрепата, която се предоставя на различните сектори.

Реално липсва стратегия за сектор плодове и зеленчуци, който създава добавена стойност, ангажира работна ръка и има положителен ефект върху селските райони. Браншовиците отбелязаха и непоследователност в политиката на ЕС и България, което ощетява производителите.

В срещата участваха представители на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на малките и семейни ферми и производители в България, Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Асоциация “Български пипер”, Национален съюз на градинарите в България и Българска асоциация “Биопродукти”.

В новата ОСП трябва да залегне нов модел на субсидии – сегашната система за единно плащане на площ не отразява нуждите и разходите на секторите, посочиха българските производители на плодове и зеленчуци. Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие, както и да представи проблемите и вижданията на българските производители на плодове и зеленчуци на европейско ниво.

Споделете.

Коментирайте

Close