Вкуси България със SlowTours.bg

Странджанският манов мед с рекордни нива на електропроводимост

2

Странджанският манов мед това лято достигна рекордна електропроводимост. Нивата, измерени на 20 август 2019 г., са 2.0 милисименса, съобщи в социалната мрежа Facebook дългогодишният пчелар Манол Тодоров, който има близо 700 кошера и е председател на пчеларско сдружение “Странджански манов мед”.

“От 20 години следя електропроводимостта на Странджанския манов мед. Очаквахме този резултат, защото имаме три проби с електропроводимост 1.9 милисименса. Вчера за първи път апаратурата показа 2.0 милисименса, а за части от секундата – дори 2.1”, посочва Манол Тодоров.

“Досега електропроводимостта е била най-много 1.6, максимум 1.7 милисименса. Освен високото качество на падналата мана, е важно и какво в природата тази година води до тези рекордни стойности”, допълни Елена Стойчева от пчелин “Селището на пчелите” край странджанското село Визица.

Манов мед

Мановият мед съдържа много протеини и минерали

Електропроводимостта е признак, че в меда има повече минерали, протеини и органични киселини. Вероятно рекордните и стойности се дължат на появата или работата на някой от специфичните за Странджа продуценти на мана. “По този въпрос думата имат представителите на академичната общност”, коментира за Агроновините Манол Тодоров.

Мановият мед  се получава от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по тях като резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници – продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат. Получената “медена роса” медоносните пчели събират, трансформират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.

Мановият мед има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Лечебните му свойства са познати от древни времена. Мановият мед намира приложение при лечението на различни здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания, благодарение на комплекса от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини.

Странджанският манов мед е с много минерали, антиоксиданти и богат ензимен състав. Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, за  храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

В началото на април тази година Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход. От защитата могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт – Странджа, част от мрежата от защитени зони в ЕС “Натура 2000”. Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са съществуващите тръвни и дънери с пчели от края на XIX век.

Споделете.

2 коментара

  1. С ДВЕ ДУМИ БЕЗ НАУЧНИ ИСКИЛИФИНЧЕНИ ДУМИ ,МАНОВИЯ МЕД СЕ ПОЛУЧАВА ОТ ЛАЙНАТА НА ЛИСТНАТА ВЪШКА КИТО СЛУЖАТ ЗА ХРАНА НА ПЧЕЛИТЕ ,ЗАТОВА МЕДА Е КАТРАНЕНО ЧЕРЕН А НЕ СВЕТЪЛ ТИЧИНКОВ МЕД ОТ ЦВЕТА НА БИЛКИТЕ !! СИЛНО НАСИТЕН И БЕЗ АРОМАТ ТОЗИ МЕД НЕ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ,ТЪЙ КАТО Е И ПРЕДПОСТАВКА ЗА МНОЖЕСТВО АЛЕРГИИ !!!!!!!!

  2. Елена Стойчева on

    С две думи, мановият мед е уникален продукт, а думи като “лайна”, асоциирани с мановия мед говорят единствено за неразбиране на статията и за некомпетентност.

Коментирайте

Close