Вкуси България със SlowTours.bg

Време е за резитба на лозята – няколко съвета за правилно подрязване

0

Както за овощарите, така и за лозарите основното задължение през месец февруари е резитбата. Добре би било да се започне в по-големите масиви, за да може процесът да приключи преди началото на сокодвижението. Не бива да се отлага, но трябва да се предвидят няколко дни допълнително през март, в случай на лоши метерологични условия, които да ви забавят.

Резитбата на дворните лозя може да изчака

Колкото до дворните лозя  – не е нужно да се бърза толкова. Все пак всяка резитба нанася сериозни щети на лозите, обикновено под формата на рани, които не зарастват както при други овощни видове. Понякога те причиняват засъхване и невроза на околните, разположени до тях тъкани. И все пак няма как да отглеждате лозя, пропускайки резитбата. Макар и болезнен процесът е задължителен, а при по-внимателно извършване раните могат да бъдат сведени до минимум.

В противен случай започват да загиват отделни части на растението като постепенно то отслабва до момента, в който неминуемо ще загине. За оптимален резултат и минимално нараняване на лозята при резитба трябва да се стараете да нанасяте възможно най-малко груби щети и да се опитате да оставяме максимално гладки повърхностите без излишни дълбоки разрези.

Целете напречно разрязване с добре заточени инструменти

Целете напречно разрязване с добре заточени инструменти. Най-често употребяваните са лозарски ножици и трион. Алтернативно сечиво е косерът, но работата с него отнема много повече време и усилия. Колкото до ножицата, стремете се да я държите така, че режещата й част да е насочена към оставащата част от обработваната от вас част.

Така си гарантирате, че разрезите ще бъдат по-гладки и прецизни. При есенни резитби разрезите се правят напречно в зоната малко над коляното, а ситуираното там „око” се премахва. По този начин диафрагмата на коляното се запазва и прави проникването на вода невъзможно, като по този начин предпазвате растението от загниване в по-долните части.

При пролетната резитба се реже на 2 см над последното око

При пролетна резитба, която обикновено се прави в периода февруари-март, се реже на около 2 см над последното око, което се запазва. Разрезът се прави с наклон обратен на самото око, за да може то да не се мокри обилно (в резултат на което загива в даден момент) от изтичащия сок, по-известен като „плач” от самата рана. При по-нататъшни резитби се реже напречно, а сухите части се премахват. Важно е да се прави прецизно, иначе могат да се появят редица проблеми като например по-бързо удължаващо се рамо.

Претакайте и виното в края на зимата

Студените, но ясни дни на последния зимен месец  са идеален период за претакане на виното, защото твърдите частици са на дъното, а самият сок е доста по-бистър. Оптимално е този процес да се извършва без достъп на въздух, а при наливането на виното в нов съд не бива да остава незапълнен обем. Ако все пак има празнина е добре да изгорите сярна лентичка там.

Споделете.

Коментирайте

Close