InVigor_Promo

Кооперация в безводна Добруджа със свой проект за напояване

0

Земеделската кооперация в силистренското село Гарван разработи свой проект за напояване, за да намери решение за поливно земеделие в безводна Добруджа. През българската част на Добруджа не протичат реки, а с очакваните климатични промени засушаването ще бъде още по-голям проблем.

Цената на кубик вода тук е три лева – най-високата в страната, разказва председателят на ЗК “16 декември” – с. Гарван Иван Добрев пред представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ). В сушава година сме изкарвали по 60 килограма царевица от декар, а ако се полива, добивът достига 1,5-1,6 тона от декар – около двайсет пъти повече, изтъква Иван Добрев.

Иван Добрев, председател кооперация село Гарван

Иван Добрев, председател на земеделската кооперация “16 декември” в с. Гарван

Затова земеделската кооперация е разработила воден проект, който предвижда сондажно напояване на 2300 декара. Поради ниското надморско равнище и близостта на р. Дунав, геодезистите смятат, че на дълбочина до 100 метра има вода в изобилие. Инвестицията е 1,6 млн. лева, като средствата ще се влагат поетапно.

Кооператорите не разчитат на финансиране от еврофондовете, защото по Програмата за развитие на селските райони няма отворени мерки за напояване.

Затова в ЗК “16 декември” са решили да финансират проекта със собствени средства, но се натъкват на друг проблем – сериозни бюрократични трудности за издаването на разрешително.

“Ходили сме и в земеделското министерство, много хора сме занимавали и засега нищо, тромава система. Взема се отказно писмо от “Напоителни системи”, че не могат да ни подават вода. Такова писмо трябва да издаде и общината, че не може да ни водоснабдява от общински язовири.

Трябва и писмо от ВИК, че и те не могат да подадат питейна вода за поливане. ВиК обаче не ни даде такъв документ, а ни предлага напояване с питейна вода от водопровод, който минава през землището. Да, но в този случай поливането на земята ще ни излезе златно”, казва Иван Добрев и добавя, че целта на проекта е да падне и без това високата цена на водата за поливно земеделие.

ЗК “16 декември” – с. Гарван е учредена на 16 декември 1992 г. До 2000 г. е в много тежко финансово състояние. При ревизия от Държавен финансов контрол са засечени щети за 821 000 лева, вътрешни задължения, неизплатени ренти за 3000 лева. Впоследствие кооперацията успява да се стабилизира и от 2008 г. работи без банкови кредити.

Обработва 19 хиляди декара основно с пшеница, царевица, слънчоглед, рапица. Кооперацията отглежда още тютюн, зеленчукови и технически култури. Средната рента за последната стопанска година е 100 лв. на декар. ЗЩ “16 декември” има и социални функции – поддържа корепетитори на двете певчески групи в читалището, както и на хора в пенсионерския клуб, осигурява автобусен превоз на изпълнителите, за да посещават фолклорни фестивали.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close