Вкуси България със SlowTours.bg

Ябълковият червей унищожава около 25% от цялата реколта ябълки

0

Ябълковият плодов червей е най-опасният вредител, с който се бори всеки овощар. Появява се всяка година, а щетите от него са главоломни – обикновено унищожава около 25% от цялата ябълкова реколта у нас.

Особено тежки са последствията в Тракийската низина, докато в Старопланинския и Кюстендилския край вредителят не нанася чак толкова поражения. Това се дължи на различните климатични условия. Ябълковият червей (Laspeyresia pomonella = Cydia pomonella) зимува в дебелите клони на дърветата, под тяхната стара и напукана кора или в амбалажа.

Ябълков плодов червей

Гъсеницата на Ябълковия плодов червей минава през месестата част и стига до семенната кутийка

На мястото, където ще презимува, гъсеницата на Ябълковия плодов червей прави пашкул, който да я предпазва от минусовите температури през зимата. Оцелелите гъсеници какавидират в същите пашкули, в които са презимували, а процесът обикновено е дълъг – между 3 и 5 седмици. Първите пеперуди излитат към края на април, а процесът продължава до началото на юни.

Яйцето на ябълковия плодов червей прилича на капка восък

Пеперудите обикновени са с пепеляв цвят, примесен с различни златистокафяви окраски. С разтворени крила достигат до около 20 мм. Яйцето на подобна пеперуда е с диаметър между 0,5-0,9 мм. Има кръгла форма и млечнобял цвят – прилича на капка восък. Непосредствено след излюпването си гъсеницата на Ябълковия плодов червей е с бледокремав цвят, а по-късно придобива цвета на плодовете, с които се е хранила.

Обикновено проникването се извършва на местата, където два плода се допират и по-рядко около дръжката. След проникване, гъсеницата прави ход, минавайки през месестата част на плода и стигайки до семенната кутийка.

Ябълков плодов червей

Пеперудите от второ поколение Ябълков плодов червей са активни през целия юли и август

Изхранва се със семената и се развива напълно в период между 25 и 45 дни, а за това време поврежда между 2 и 3 плода. След достигане на пълно развитие, гъсениците на Ябълковия плодов червей напускат плода приемник в търсене на подходящо място за какавидиране. Между седмица и две след това какавидите имагинират пеперудите от второ поколение, които са активни през целия юли и август, както и през първата половина от септември. Женските пеперуди от второто поколение обикновено снасят яйцата си по по-едрите плодове.

Засегнатите от Ябълков плодов червей плодове окапват на земята

Засегнатите от Ябълковия плодов червей плодове се развиват преждевременно и окапват на земята. Щетите от второто поколение гъсеници нанасят много по-големи щети от предшествениците си няколко месеца по-рано. Отнема им между 30 и 40 дни за пълно развитие, след което напускат повредените плодове, създават пашкули и зимуват в тях. От особена важност е да се вземат необходимите мерки за решаването на проблема с плодния червей по ябълките. През по-голямата част от времето, вредителят води скрит живот, а освен това има и дълъг период на вредна дейност.

Как да се борим с Ябълков плодов червей?

От първа помощ биха могли да ви бъдат следните препарати:

  • Инхибитори на синтеза на хитина при насекоми и акари – „Димилин 25 ВП – 0,04%, „Kаскейд 5 ЕК 0,15%”;
  • Контактни фосфороорганични инсектициди – „Дурсбан 4 Е – 0,012%”, „Сумитион 100 ЕК – 0,075%”, „Золон 35 ЕК – 0,02%”, „Екалукс 25 ЕК – 0,15%”, „Агрия 1050 – 0,15%”, „Релдан 40 ЕК – 0,012%”;
  • Синтетични пиретроиди за еднократна употреба – „Децис 2,5 ЕК – 0,03%”, „Карате зеон – 0,02%”, „Суми алфа 5 ЕК – 0,02%”, „Талстар 10 ЕК – 0,03%”, „Булдок 025 ЕК – 0,04%”.

Регионалните служби за растителна защита, карантина и агрохимия определят моментите и броя на пръсканията, но е необходимо и фермерите да следят внимателно за причинената вреда в собствените насаждания, продължителността на действие на използваните препарати и т. н. Една от най-често допусканите грешки е твърде ранното третиране с химични препарати.

Не трябва да се забравя, че гъсеницата на Ябълковия плодов червей нанася щети от май до септември. Освен с инсектициди, качественото решаване на проблема с Ябълковия плодов червей изисква и допълнителни грижи. Необходимо е да се поставят пояси от велпапе през втората половина на юни, да се обезпаразитят плодохранилищата и да се почисти амбалажът.

Споделете.

Коментирайте

Close