Вкуси България със SlowTours.bg

Защо Ирландия е лидер в селекцията на млечни крави

0

Качеството на мъжките разплодници млечно направление се увеличава видимо, смята Лоуренс Фийни ICBF – Ирландия, цитиран от електронното издание Agriland.ie. „Това е тотално различна картина от тази, която имахме преди десет години“, твърди той. Тогава наблюдавахме критично високи стойности на репродуктивни проблеми, които се отразиха на цялата индустрия, която в по-голямата си част разчиташе на генетичен материал, внесен от страни като Америка, Франция и Холандия.

„Разработването на системата ЕBI* /ИРИ/ – Икономически развъден индекс и създаването на Национална генетична банка към Ирландската говедовъдна федерация (ICBF) в последвалите кризата години, послужиха за революционно развитие на млечното говедовъдство в страната. В резултат повече от 80% от използваните мъжки разплодници млечно направление са родно производство. Те се развъждат и селектират в Ирландия.

Индекс на икономическо развъжданеФийни също така посочва, че използването на генетична база е помогнало да се постигне положителна промяна и повишаване на желаните генетични показатели, както и тяхното утвърждаване в поколението, а оттам и в резултатите на стадата на национално ниво.

„Националната генетична банка към Ирландската говедовъдна федерация ни показва къде можем да открием потенциалните разплодници.

Остава само да отидем и да ги тестваме, докато все още са млади. Практиката понастоящем е да се прави оценка на развъдната стойност на 4000 потенциални разплодници, докато все още са телета, на годишна база.“

„Ирландия има уникални дадености за пасищно отглеждане на млечни крави. Беше важно развъдните ни програми да отговорят на нуждите и възможностите ни на развитие в тази насока.И добрите новини за фермерите от млечно направление са, че към момента имат широк достъп до голямо разнообразие от разплодници родно производство, които напълно отговарят на бизнес целите, които преследват.“
РазплоднициРазплодниците в топ 10 на класацията на миналата година бяха със среден Индекс на икономическо развъждане (EBI)– 301 €. За 2015 г. средния индекс е 331 €.

„Това е ясно доказателство за големия напредък на ирландските млечни фермери в развъждането на висококачествени разплодници“, каза Фийни.

„Но дори още по-добра новина за индустрията като цяло е фактът, че ние виждаме драстично увеличение на стойностите на Индекса за икономическо развъждане (EBI) по отношение на националната популация млечни крави.“

„Страхотно е да видиш, че историята на ирландския успех се базира на сътрудничеството и кооперативните усилия на фермерите, на развъдните програми, които постигат прогрес и напредък, от който всеки може да се възползва,“ каза в заключение Лоурънс.

*Икономически развъден индекс – ИРИ (EBI) – e система, разработена от Ирландската говедовъдна федерация ICBF. Към момента ЕBI е широко използвана система в услуга на ирландските фермери, при избора им на разплодници за техните млечни стада.

Статията е предоставена от “Стар Дженетикс” – официален вносител на “Довеа Дженетикс” – Ирландия.

Споделете.

Коментирайте

Close