Вкуси България със SlowTours.bg

Агроминистерството пак иска смърт за овцете на Ана от Болярово

1

Земеделското министерство отново настоява овцете на Ана Петрова от Болярово да бъдат избити, а фермата й заличена, макар през юни Върховният административен съд (ВАС) да призна, че няма доказателства за чума по дребните преживни животни в този регион.

Адв. Николина Чакърова

Адвокат Николина Чакърова

Сега по нареждане на министър Десислава Танева влязлото в сила съдебно решение се атакува по т. нар. извънреден способ с молба за отмяна по чл. 239 т. 1 от АПК от ОДБХ – Ямбол, съобщи за Агроновините един от защитниците на Ана – столичният адвокат Николина Чакърова. Тя е сред юристите, които представляват Ана Петрова пред българските съдилища, наред с известния наш юрист и дипломат Владимир Шейтанов, който бе пръв защитник на медиците ни в Либия.

Адвокат Владимир Шейтанов

Адвокат Владимир Шейтанов

През 2018 г., когато подопечната на МЗХГ Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) тръбеше, че има чума по овцете и козите в Странджа и нейни екипи евтаназираха хиляди животни, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци, отказаха да позволят на ветеринарите да избият животните във фермата им.

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Ана бе категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни, смъртни случаи няма, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

През това време фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й. “На 21.01.2019 г. БАБХ променя старата си заповед за умъртвяването им. С такава компетентност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година”, коментира тогава за Агроновините  адв. Владимир Шейтанов.

През юни т. г. ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово и избиване на всички животни в нея. Тогава лично министър Десислава Танева отговори в Парламента на критиките от страна на опозицията срещу ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за това, че стадата са умъртвени без причина: „Тази заповед казваше, че следва този обект да бъде заличен. Обектът ще бъде записан. Ще комуникираме пред ЕС”. Сега тя е наредила съдебното решение да бъде атакувано.
Ана Петрова овце БоляровоАгроминистерството се опитва да привлече нови доказателства за наличието на чума по дребните преживни животни. Прави впечатление, че едно от приложените писма от Северна Македония е с дата 1 юли 2020 г., макар епидемията в Болярово да бе обявена цели две години по-рано.

“Защо сега са ангажирани не юристите на ОДБХ-Ямбол, а софийски адвокат? Цялата история е за пари, а целта е да бъде убито това стадо и всичко да бъде заличено”, коментира адвокат Чакърова. В профила си във Фейсбук тя излезе с гневно обръщение, което публикуваме без съкращения:

Г-жо Танева,
от трибуната на Народното събрание заявихте ясно и гласно,че приемате решението на ВАС на РБ, Пето отделение, № 7606/17.06.2020 год., постановено по адм. дело13004/2019 год., влязло в законна сила и касаещо запазване стадото на Ани и Тошко от Болярово. Казахте също така отново ясно и гласно, че няма да обжалвате това решение!

Казахте също така ,че ще изпълните влязлото в сила решение и ще им изплатите всички пропуснати ползи, неизплатени субсидии, ще възстановите животновъдния обект, но ….има едно голямо Но, уважаема г-жо Танева! Защо отново искате да избиете стадото и доунищожите животновъдството в Странджа – Сакар? Задавам Ви Сократовия въпрос: “Кому е угодно?”

Вашият бивш директор на БАБХ – г-н Дамян Илиев обезлюди Странджа. Опита се да каже и докаже, използвайки властовия си инструментариум, че в България е имало чума по дребните преживни животни, но не успя! Не може да има диагноза, било ЧДПЖ, било пандемия, когато няма болест – в момента втора година и няколко месеца отгоре от издаването на неговата прословута заповед за избиването на овцете във фермата в Болярово, животните в животновъдния обект са живи и здрави, раждат здраво поколение агънца.


Ние, българите, г-жо Танева, трябва да влезем в Книгата за рекорди на Гинес как в България сме преборили чумата по дребни преживни животни и как болните от ЧДПЖ животни раждат живи и здрави агънца. Доказано е (с приложени доказателства от наша страна по делото), че смъртността при чума по дребни преживни животни /кози,овце/ е до 7 дни след заболяването.

Болни животни нито могат да раждат – абортират веднага, както и не могат да останат живи.
В момента, поради незнайно какви и чии интереси, това стадо трябва да бъде за пореден път евтанизирано, да бъде заличено, както и да бъдат доусвоени взетите европейски субсидии или да не бъдат връщани такива поради липсата на ЧДПЖ.

Ана Петрова, Болярово Защо, г-жо Танева, е разпоредено от Ваша страна влязлото в сила решение да бъде атакувано по извънредния способ с молба за отмяна по чл. 239 т.1 от АПК от ОДБХ-Ямбол? Чрез тази молба за отмяна на влязло в сила Решение, чрез използване на уж законови средства и респективно, чрез удобни съдии, близки до властта, явно искате да докажете пред Европа, че в страната е имало чума по дребни преживни животни.

Чума нямаше, няма и не е имало, г-жо Танева!

Моля Ви, г-жо министър Танева, за съвместна проба, взета в присъствието на всички заинтересовани страни от “чумавите овце” от стадото в Болярово, като тази проба бъде изследвана в неутрална и независима лаборатория, но не и от лабораторията на СИРАД. Тя ще установи и докаже за пореден път,че чума по дребни преживни животни няма и не е имало! Възможно е такава да е имало по виртуалните овце и кози, за чието евтанизиране са взети европейски пари!

И последен въпрос: Кога казвате истината г-жо Танева? Моля за Вашия отговор !
Адв. Николина Чакърова

Самата Ана Петрова коментира така казуса в социалната мрежа: “Десислава Танева едва ли знае значението на думата истина! Деси, аз съм готова за продължение на филма, оправете си субтитрите и се заредете с пуканки!”.

Споделете.

1 коментар

  1. Кристина Димитрова on

    Ей, подлоги продажни, не се спряхте нагло да се гаврите с труда на хората! Господ да ви го върне дано. Аман от абсурди – изпълнителната власт не признава съдебната власт, това е все едно краката ти да не слушат главата. Какво ще рече- побъркани хора ни управляват. Съд и затвор, наглеци!

Коментирайте

Close