Вкуси България със SlowTours.bg

Земеделци настояват за застраховки срещу слана от 1 април

0

Производители на плодове и зеленчуци искат въвеждането на селскостопански застраховки срещу слана с начален срок 1 април. В момента компаниите не застраховат преди 20 април, а това изправя пред риск от измръзване ранните сортове овошки. Така продукцията на земеделците се унищожава и те не получават никакви компенсации.

“Срокът на застраховките трябва да бъде изтеглен от 1 април, за да бъдат защитени от студа цъфналите овощни видове. Особено при ранноцъфтящите овошки като костилковите, опасността да бъдат поразени е много голяма”, казва земеделският производител Красимир Кумчев, който отглежда градини с ранни череши, ябълки и зеленчуци в района на село Трилистник, община Марица.

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев, прозводител на череши, ябълки и зеленчуци

“Наложително е застрахователите да предлагат селскостопански полици срещу слана от началото на април”, категорична е и Стефанка Цонева, която отглежда кайсии в землището на Пловдив. “Застраховаме ги редовно и всяка година има проблем – те цъфтят рано, както и бадемите, и като се понижат температурите до 1 градус, цветовете падат и дотам. А застрахователите преди 26 април не застраховат”, казва Цонева.

Стефанка Цонева

Стефанка Цонева, производител на кайсии и ябълки

Производителката повдига и въпроса с полиците срещу градушка. “Миналата година градушката ни помля градините. Върнаха ни парите, които сме дали заедно с Държавен фонд “Земеделие” за застраховката, казаха: какво като са чукнати плодовете, щом не са на земята, значи нищо им няма. Това не е застраховане, а пълна измама”, категорична е Стефанка Цонева.

Колегата й Красимир Кумчев предлага да има две схеми за селскостопански застраховки срещу слана – едната да е при досегашните условия, а другата да е за земеделци, които искат да застраховат по-рано продукцията си. “Нека за тях застрахователната премия, която плащат, да е по-висока, всеки сам може да си прецени риска”, смята Кумчев.

Предлагали сме нееднократно на централата да се изтегли срокът на застраховките срещу слана, но засега няма реакция, признаха пред Агроновините експерти по селскостопански застраховки. Земеделците смятат, че застрахователите нарочно не дават възможност за по-ранно застраховане, за да не плащат компенсации на стопаните за осланена и измръзнала продукция.

Много български земеделци вече гледат по-ранни сортове овошки, които цъфтят по-рано и са изложени на голям риск от осланяване. “Твърде вероятно е да има слани при спиране на валежите и изясняване на времето. Последната дата за най-късни слани в Пловдив е 20 април, а в котловинните полета в Карловско, Казанлъшко, Златишко-Пирдопско, в планинските и полупланинските райони опасността от слани продължава до 10 май”, коментира пред Агроновините проф. д-р Аргир Живондов, дългогодишен директор на Института по овощарство към Селскостопанска академия.

Аргир Живондов

Проф. Аргир Живондов

Проф. Живондов предупреди, че очакваните слани ще са фатални за ранноцъфтящите дървета като круши, бадеми, кайсии, чиято вегетация вече е започнала с набъбване на пъпките. Ученият посъветва стопаните да не изнасят на открито разсадите за домати, чушки и патладжани до 20 април, заради опасността от слани и измръзване.

Преди няколко дни ДФ “земеделие” реши бюджетът за 2017 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция да е 1.5 млн. лева. “Целта на помощта е да се насърчат земеделски стопани, малки и средни предприятия от сектор „Растениевъдство“, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията”, подчертават от ДФЗ.

Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия. Заявления за участие в схемата ще се приемат от 20 март 2017 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2017 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 29 септември. Срокът за сключване на договорите и изплащането на средствата е до 15 декември 2017 година.

Предвиденият бюджет по схемата е недостатъчен и трябва да се увеличи, смята Красимир Кумчев. “По тази схема може да застраховаш 500 лева на декар, тарифната ставка на застрахователите е 30 лева, от тях 50% поема държавата, а останалите – стопаните. Таванът трябва да се вдигне от 500 на 1000 лева, за да се доближи поне малко до реалните разходи на декар, защото 500 лева за плодове и зеленчуци е нищо – разходите са около 1600-1700 лева на декар. Предлагаме на Министерството на земеделието и храните да вдигне тавана от 500 на 1000 лева на дка, което значи, че тарифната ставка ще стане 60 лева и ще се поделя между стопаните и държавата”, предлага на МЗХ земеделският стопанин.

Споделете.

Коментирайте

Close