Земеделците и тютюнопроизводителите ще се осигуряват върху 610 лв. от 2020 г.

0

Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите през 2020 г. ще се осигуряват върху 610 лева, а не върху 400 лв., както досега. Увеличението на минималния осигурителен праг е с над 50%, предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, който бе гласуван на първо четене от депутатите.

Увеличението е сериозно, тъй като сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата, но още през миналата година при по-ниското й ниво много хора се оплакаха, че ставката е непосилна за тях и няма да могат да я плащат. Срещу увеличения минимален осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите се противопоставиха от ДПС.

“При 400 лева минимален осигурителен доход се осигуряват само 36 000 земеделски производители, коментира пред БНР бившият социален министър и настоящ председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. по думите му, за да може да има високи пенсии, трябва да има много високодоходни работни места.

Като много голямо оценява готвеното увеличение и земеделският министър Десислава Танева, която неотдавна заяви, че е нормално повишението на минималния осигурителен доход да бъде неприемливо за земеделската общност, тъй като ще засегне основно малките и средните земеделски стопани.

Рязкото повишение на минималните осигурителни прагове в земеделието се предлага за трета поредна година от Националния осигурителен институт (НОИ). Мотивът е, че това ще гарантира нормални пенсии на работещите в земеделския сектор. Това обаче ще се окаже сериозен проблем, тъй като месечните разходи за осигуровки на всеки стопанин ще се покачат чувствително. В същото време от бранша смятат, че вдигането на осигуровките едва ли ще повиши съществено размера на пенсиите.

Споделете.

Коментирайте

Close