14 лечебни свойства на шафрана – най-скъпата подправка в света

0

В последните години шафран се отглежда и в България, но мнозина от нас не знаят, че освен подправка, той е и ефикасно природзно лекарство. Шафранът се добива от лилавия шафранов минзухар Crocus sativus, от който се отделят т. нар. стигми – червените нишки в цветовете. Обикновено са необходими 75 000 цвята на шафрановия минзухар, за да се получи един килограм от ценната подправка.

Защо шафранът е полезен за здравето?

Шафранът до голяма степен се отглежда, обработва и прибира на ръка. Поради огромното количество ръчен труд шафранът се счита за една от най-скъпите подправки в света. В храните шафранът се използва като подправка, оцветител в жълто и като ароматизиращо средство. Екстрактът от шафран се влага като аромат в парфюми и като багрило за платове.

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – молекули, които защитават клетките ви от свободни радикали и оксидативен стрес. Това са кроцин, кроцетин, шафранал и каемпферол.

Shafran

Шафранът е най-скъпата подправка в света

Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти и са отговорни за червения цвят на шафрана. И двете вещества могат да имат антидепресантни свойства, предпазват мозъчните клетки от прогресивно увреждане, подобряват възпалението , намаляват апетита и подпомагат загубата на тегло.

Веществото шафранал придава на шафрана своя подчертан вкус и аромат. Изследванията показват, че може да помогне за подобряване на вашето настроение, памет и способност за учене, както и да защити мозъчните ви клетки от оксидативен стрес. В листенцата на цветовете на шафрановия минзухар се съдържа каемпферол, който намалява възпаленията, има противоракови свойства и антидепресантна активност.

Ето защо шафранът е ефективен при редица заболявания. Мъжете го използват при преждевременна еякулация и безплодие. Някои хора прилагат шафран директно върху скалпа против плешивост (алопеция). Други твърдят, че шафранът повлиява добре кашлица, безсъние, газове, повръщане, атеросклероза и псориазис, но за тези заболявания няма категорични доказателства.

Депресия

Изследванията показват, че приемането на шафран или екстракт от шафран през устата в продължение на 6-12 седмици подобрява симптомите на депресия. Някои проучвания показват, че шафранът може да бъде толкова ефективен, колкото прием на отпусканите с рецепта антидепресанти като флуоксетин, имипрамин или циталопрам.

Шафран

Шафранът има много здравословни ползи. Сн. Greekcitytimes.com

Ранните изследвания при пациенти с депресия показват, че приемането в продължение на 4 седмици на кроцин – химикал, открит в шафрана, намалява симптомите на депресия повече, отколкото самостоятелното приемане на антидепресанти.

Следродилна депресия

Някои автори твърдят, че приемът на определен продукт от шафран в продължение на 6 седмици действа за намаляване на симптомите на следродилна депресия, в която изпадат много жени след раждане, подобно на лекарството флуоксетин. Други изследвания показват, че приемът на шафран в продължение на 8 седмици може да намали симптомите на депресия при кърмещи жени.

Менструални болки

Някои изследвания показват, че приемането на специфичен продукт, съдържащ семена от шафран, анасон и целина, намалява болката по време на менструалния цикъл.

Предменструален синдром

Проучвания показват, че приемането на специфичен екстракт от шафран подобрява симптомите на предменструален синдром (ПМС) след два менструални цикъла.

Еректилна дисфункция

Прилагането на шафран върху кожата може да подобри симптомите на еректилна дисфункция. Някои изследвания показват, че приемането на шафран през устата може да бъде от полза за мъжете с еректилна дисфункция. Но изследванията засега не дават 100% категорични резултати, че приемането на шафран през устата е от полза при мъже с такъв проблем.

Подобрена сексуална функция при хора на антидепресанти

Приемът на антидепресанти може да накара някои хора да загубят интерес към секса. Някои изследвания показват, че приемът на шафран в продължение на 4 седмици подобрява удовлетвореността от секса при мъже и жени, приемащи лекарства против депресия.

Мъжко безплодие

Някои изследвания показват, че шафранът може да подобри функцията на сперматозоидите при мъжете. Затова някои учени допускат, че шафранът помага при мъжки стерилитет, ако той се дължи на лениви сперматозоиди.

Повишени нива на кръвната захар

Шафранът в много случаи понижава кръвната захар при хора, приемащи лекарства за шизофрения (антипсихотици). Някои антипсихотични лекарства могат да повишат нивата на кръвната захар и холестерола. Някои проучвания показват, че приемът на шафран в продължение на 12 седмици може да предотврати това завишаване на кръвната захар, но няма доказателства, че балансира нивата на холестерол.

Тревожност

Приемът на шафран в продължение на 12 седмици може да намали симптомите на тревожност при някои хора.

Астма

Според няколко проучвания пиенето на билков чай, съдържащ шафран и други растителни съставки, намалява симптомите на астма при хора, при които заболяването е на алергична основа. Няма категорични доказателства обаче, че този ефект се дължи на шафрана, а не на останалите съставки в чая.

Мускулна треска

Мускулната треска, или болките в мускулите при хора, които не спортуват редовно, се повлияват добре от шафрана. Взима се с профилактична цел. Смята се, че блягодарение на съдържащия се в шафрана химикал кроцетин умората намалява и се подобрява мускулната сила при активно спортуващи мъже.

Болест на Алцхаймер

Шафранът се смята за ефективен при Болест на Алцхаймер. Приемането на специфичен екстракт от шафран през устата в период до 22 седмици облекчава симптомите на заболяването. Шафранът има същото действие като ацетилхолинестеразния инхибитор донепезил, който се използва за лечение на симптомите на деменция при пациенти с диагноза лека и средно тежка форма на Болест на Алцхаймер.

Макулна дегенерация, свързана с възрастта

Приемането на шафран за период до 6 месеца може да доведе до малки подобрения в зрението за хората с макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Глаукома

Приемането на шафран в продължение на 4 седмици, в допълнение към редовното лечение, може да намали някои от симптомите на глаукома.

Фатме Рамадан козметика шафран

Някои влагат шафран в козметиката

Необходими са повече доказателства, за да се оцени категорично, че шафранът има такива лечебни ефекти. Освен това трябва да се имат предвид и някои странични ефекти като сухота в устата, тревожност, възбуда, сънливост, лошо настроение, изпотяване, гадене или повръщане, запек или диария, промяна в апетита, зачервяване и главоболие. При някои хора могат да се появят алергични реакции.

Можем ли да се натровим с шафран?

Безопасните дози шафран, приети през устата, са не повече от 2-3 грама на ден. Високите дози шафран от над 5 г дневно могат да причинят отравяне, а дози от 12-20 грама могат да доведат до смърт. По-големите количества шафран могат да причинят контракции на матката и да доведат до спонтанен аборт. Не се знае достатъчно за безопасността на шафрана по време на кърмене.

При хора с биполярно разстройство шафранът може да повлияе на настроението и да предизвика възбудимост и импулсивно поведение (мания). Не използвайте шафран, ако страдате от такова разстройство. Шафранът трябва да се консумира внимателно от хора със сърдечни заболявания – той влияе върху сърцебиенето и може да влоши някои сърдечни състояния. Шафранът може да понижи кръвното налягане, затова трябва да се приема внимателно от хипотоници.

Споделете.

Коментирайте

Close