Вкуси България със SlowTours.bg

Сиренето в Китай – от екзотична храна до нов властелин на пазара

0

Сиренето завладя пазара в Китай през последните години и макар да е сравнително нов продукт в комунистическата република, потреблението му показва бърз ръст.  Пазарът на сирена в Китай е на стойност 12 милиарда долара и се очаква да нарасне с 4 милиарда долара през следващата година. Растежът е повлиян и от промяната във възприемането на сирената от „луксозна храна“ към продукт, достъпен за масовия потребител. Тези тенденции на китайския пазар дават основание да се прогнозира ръст в цените на суровото мляко в света през следващите години.

Сиренето навлиза в Китай чрез веригите за бързо хранене

Исторически сиренето не е било част от китайската кухня. Присъствието му в Китай се дължи на навлизането на американските вериги за бързо хранене в края на осемдесетте и деветдесетте години, припомня сайтът dairyreporter.com. Мнозина смятат, че когато тези първи ресторанти за бързо хранене отварят, за пръв път представят различните видове сирена  пред по-широка аудитория от потребители. Така те пускат в продажба хранителни продукти, неизвестни за много китайци, в момент, когато повечето млечни продукти като млечни шейкове и сирена за сандвичи са напълно непознати.

Сирене Китай

Китайците все по-често посягат към екзотичните за тях сирена

По това време дори и в големите градове трудно могат да се намерят прясно мляко и масло, а сиренето е почти нечувано. Само емигранти и китайци, които са живели или са учили в чужбина, познават сиренето, но смятат че е лукс, който може да се внесе само от Америка или Нова Зеландия. Днес Китай е най-големият вносител на млечни продукти в света, а младите хора в страната изпитват голям интерес към сирената от чужбина. Само за две години броят на китайските потребители на сирене нараства с 15-17%, а пазарни проучвания прогнозират ръст на потреблението с 13% на година до 2021 г.

Как изглежда консумацията на сирене и млечни продукти в Китай?

Повишаването на доходите и на осведомеността на потребителите, стремежът към здравословен начин на живот разширяват пазара на сирене, а потребителското влияние на по-младото поколение започва да нараства. Китайците вярват, че сиренето е здравословно и че може да достави на тялото необходимите хранителни вещества. 47% от потребителите на сирене са на възраст под 30 години. Моцарелата и синьото сирене са най-известните видове сирена, консумирани в Китай. Чийзкейкът е най-предпочитаният продукт на базата на сирене, заедно с нарязаните на слайсове жълти сирена, казва Лин Руохуи, докторант в Съвместния изследователски център на Австралия и Китай за бъдещето на млечните продукти, базиран в Университета Монаш.

Сиренето навлезе в училищното хранене в Шанхай

В страна, където възможностите за производство на мляко и млечни продукти са ограничени, официалното становище на китайското правителство днес е, че на всяко дете в Китай се полага поне една порция млечни продукти на ден. Така сиренето е добавено към менютата на училищния обяд в много начални училища в Шанхай. Пазарът на сирене за деца започва да расте и през 2011 г. е 55% от общия дял. От 113 нови продукти със сирене, пуснати през последните три години, 42% са насочени към децата.

По-голямата част от потреблението е в големите градове, където хората имат по-високи доходи и се хранят по-разнообразно. В по-малките населени места все още липсват познания за сиренето сред повечето потребители, казва Лин Руохуи. Например, майка, която купува сирене за детето си, може да не знае дали то е твърдо или меко, или пък какво е съдържанието му на протеин. Тя може и да не знае, че сиренето е подходящо за сосове, чийзкейк или пица.

Да хапваш сирене е въпрос на престиж за по-възрастните китайци

Снобизмът при консумацията на сирене в китайското строго йерархично общество също не би трябвало да се отхвърля. Чуждестранните продукти често се възприемат като маркери за богатство, власт и културна изтънченост сред по-възрастните китайци, посочва Джовани Ди Лито, лектор в Университета в Монаш и експерт по търговско-обменните отношения между Австралия и Китай.

Данните за вноса на сирене в Китай са бомбастични като всичко друго в страната, казва Алън Левит, вицепрезидент на комуникационния отдел на американския Съвет за износ на млечни продукти. И ако през 2009 г. САЩ изнасят за Китай по-малко от 2 000 метрични тона сирене, през 2016 г. те скачат до 11 000. В момента Китай не произвежда почти нищо от собственото си сирене и тепърва започва да внася знанията и машините за създаване на пълноценна местна млечна промишленост.

Търсенето на сирене в Китай нараства непрекъснато

Китайските производители като Bright Dairy&Food се конкурират с тези така наречени „нови световни“ сирена, произвеждайки ароматизирани и обогатени с хранителни вещества сирена. Макар и далеч от традиционните рецепти, масово произвежданите продукти са това, което много китайци биха определили като сирене.

Заради нарастващото търсене на сирене в Китай се появяват все повече производители. Сред тях е Лиу Ян, който е изучавал производството на сирена във Франция. „Отворих този бизнес в Пекин, за да се възползвам от нарастващото търсене на Китай за качествени млечни продукти“, казва Ян, цитиран от chinaeconomicreview.com. Компанията му „Le Fromager de Pekin“ произвежда 16 вида френски сирена в предградията на китайската столица. „Китайците са много гъвкави с храната си“, каза Лиу. „Сигурен съм, че китайците в бъдеще ще харесват все повече екзотичните сирена.“

Сн. AFP и Imaginechina

Споделете.

Коментирайте

Close