4 полезни свойства на хряна, за които не подозираме

0

Хрянът е една от най-подценяваните подправки, която в българската кухня се използва основно като консервант. Хрянът е много повече от обикновен овкусител в кулинарен план. От векове хрян се използва за лечение на различни заболявания, тъй като всяка част от растението има лечебно свойство.

При проблеми с дихателните пътища

Чаят от хрян се използва при проблеми с дихателните пътища и затруднено отхрачване. Експекторантите се използват за увеличаването на бронхиалната секреция и за подобряване на ексфолирането на слуз от белите дробове. Често се използва и за лечение на настинка, проблеми със ставите и главоболие. Хрянът помага и за елиминиране на бактериите, които причиняват респираторни усложнения като кашлица и бронхит.

Хрянът е полезен в борбата срещу рака

По последни данни се счита, че хрянът е полезен в борбата срещу рака, тъй като е богат на глюкозинолати, а те увеличават способността на черния дроб да детоксикира канцерогените и да потисне растежа на туморите.

Повечето кръстоцветни растения са богати на тези вещества, но само за сравнение, в хрянът се съдържат 10 пъти повече глюкозинолати отколкото броколите. Хрянът съдържа и ензим, който е от ключово значение за разграждането на глюкозинолати в на по-малки съединения, за които се счита, че носят положително въздействие срещу рак, поради способността си да детоксикират организма.

Облекчава дискомфорта в синусите

Сокът, извлечен от корена на хряна може да се използва за облекчение на дискомфорт в синусите. Немско проучване от 2006г.  показва, че група хора с остър синузит са били лекувани с антибиотици или с хрян. Резултатът е, че и двата метода помагат еднакво, което само може да ни покаже колко силно здравословно въздействие носи хрянът.

Помага при проблеми с пикочните пътища

Благодарение на антибиотичните си свойства, хрянът се предписва и за проблеми с пикочните пътища. Изследвания показват, че хрянът е особено ефективен срещу патогенни гъбички.

Споделете.

Коментирайте

Close