Съвети за начинаещи птицевъди – как да изберем и отгледаме пиленца

0

Покупката и отглеждането на пиленца не изглеждат сложни, но е добре начинаещите птицевъди да знаят какво да правят. Има много мнения за това откъде е най-добре да се купуват пиленца за домашно отглеждане. Някои смятат, че е най-добре да се купуват пиленца от птицеферми, други – от магазините или пазарите.

Как да изберем пиленца?

  • Преди всичко трябва да решите:За какви цели искате да развъждате птици – за месо, месо и яйца или само за яйца? Точният избор на целите на отглеждането ще помогне да изберете точната порода и правилната храна.
  • Бъдете внимателни при покупката на пиленца от непознати продавачи. Някои могат да излъжат неопитните птицевъди като им продадат болни пиленца или стари кокошки, чиито продуктивни години отдавна са отминали. Ако е възможно, поканете със себе си при покупката опитен специалист, който да ви помогне да избегнете проблеми в бъдеще.
  • Планирайте от рано своето птицевъдно стопанство. Помнете, че пиленцата растат много бързо. Не купувайте едновременно много пиленца – може да се окаже, че ви е трудно да се справяте с тях или просто да не ви стига мястото за отглеждането им. Убедете се, че брудерът, който имате, е достатъчно голям и комфортен за първоначалното отглеждане на пиленцата през първите шест седмици.
  • Изберете такава порода кокошки, която ви подхожда и не купувайте няколко породи едновременно – някои породи не могат да съжителстват добре с други. Внимателно проучете информацията за желаната порода, преди да закупите пиленцата.

7 съвета за изграждане и поддръжка на кокошарник:

  • Направете курника по-голям от това, което сте планирали. Много често начинаещите птицевъди неправилно изчисляват размера на кокошарника и при добавянето на потомството площадката отеснява. Запомнете, че дори от три кокошки в кратки срокове ще получите 10-15 пиленца. В големия кокошарник винаги можете да обособите отделна секция като я оградите със стена и я изолирате от общото помещение. Дострояването на курник е далеч по-сложно.
  • Следвайте няколко важни правила в кокошарника – сухота и добра вентилация на въздуха. вашите пиленца или кокошки трябва да се отглеждат в сухо и топло помещение, за да се избегне преохлаждане и заболявания. Кокошарникът трябва да е добре вентилира, но внимавайте да не става течение.
Кокошки

Сред важните неща е правилното планиране на кокошарника. Снимки: Pixabay

 • Мръсният курник и нередовното изхвърляне на птичия тор създават идеална среда за вредители и причинители на болести. Редовно правете уборка на кокошарника. Сламата, използвана за постелка на птиците, се замърсява бързо и развива плесени. Затова някои използват за постелка в курника борови стърготини. Сламата е добре да се използва за гнездата. Ако разстелите вестник под постелката,  с лекота ще можете да събирате и изхвърляте целия отпадък. При необходимост мийте хранилките и поилките.
 • Постарайте се да подготвите кокошарника за зимата – помислете за укрепването му, а ако е необходимо осигурете отопление.
 • Убедете се, че курникът има добра защита от хищници. Приучете кучетата си да не реагират на пиленцата и кокошките и да не ги нападат. Прибирайте пиленцата в кокошарника преди здрачаване, за да ги предпазите от хищници.
 • Малките пилета могат да се удавят дори и в купа с вода, затова напълнете дъното на отворените поилки с нещо – например камъчета.
 • Ако искате пилетата да бъдат опитомени, да можете лесно да ги достигате и докосвате с ръце, приучете ги към това от самото начало. Това ще им помогне да свикнат и да не изпитват стрес от контакта си с хората.

Как да храним правилно пиленцата и кокошките

 • Винаги следете апетита и поведението на вашите птици – това ще ви помогне да разпознаете болестите и пораженията от вредители на много ранен етап и да проведете профилактика или лечение. Следете най-вече за кърлежи и въшки, тъй като те са най-разпространените паразити при птиците.
 • Помнете, че кокошките не са никак придирчиви към храната. Те могат да консумират остатъци от трапезата ви и всякакви хранителни отпадъци, само се убедете, че в тях няма токсични продукти. 
 • Приготвяйте балансирана храна за пиленцата и кокошките, добавяйте и животински протеин.
 • Когато снасят яйца, давайте им фуражи с допълнителна добавка на калций. Осигурете достатъчно храна, така че пилетата да могат да ядат колкото искат.

Как да се грижим за здравето на пиленцата и кокошките

 • При добавянето на кокошки към съществуващо поголовие новите птици трябва да бъдат поставени под карантина поне за един месец. Карантинните мерки ви позволяват да избегнете разпространението на болести и вредители, които новите кокошки могат да пренесат.
 • Винаги при покупка се интересувайте дали пиленцата са били ваксинирани и ако не са се погрижете за това.
 • Незабавно отделяйте болните кокошки и пилета от здравите, за да не допуснете възникването на епидемия и разпространяване на болести.
 • Осигурете обилна храна и вода за болните кокошки. Често пъти това е решаващ фактор за оздравяването на птиците.

Споделете.

Коментирайте

Close