6 невероятни здравословни ползи от консумацията на ароматния лук

0

Лукът е изключително полезна храна с високо съдържание на природните антибиотици фитонциди, както и на мощни антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори по-ефикасно с възпаления, болести и дори невродегенеративни разстройства.

Лукът е съюзник на борбата с рака

Доказано е, че консумацията на лук може да бъде добър съюзник в борбата с рака. Лютивият зеленчук съдържа много антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките. Добавката на лук в дневното ни меню води до намаляване на оксидативния стрес, който бива причинен от движението на свободните радикали. Изследвания показват, че редовната консумация на лук и други луковични зеленчуци като чесън, зелен лук и праз, е пряко свързана с намаления риск от различни ракови заболявания.

Антиоксидантите в лука подорбяват работата на сърцето

Същите антиоксиданти помагат и за по-добрата работа на сърдечно-съдовата система. Те предотвратяват образуването на сърдечни съсиреци и по естествен начин намаляват кръвното налягане.

Лукът въздейства положително върху костите

В състава на лука влизат много вещества, за които се знае че имат положително въздействие върху костите, като увеличават тяхната плътност, спомагат за лечение на различни болесто като остеопороза и възпрепятстват загубата на костна тъкан.

Лукът контролира нивата на кръвната захар

Лукът също така съдържа и хром, за който е доказано, че по естествен начин контролира нивата на кръвната глюкоза. Други изследвания твърдят, че редовната консумация на лук понижава риска от развитие на диабет.

Лукът ни предпазва от грип и дихателни проблеми

Лукът защитава тялото от респираторни инфекции, благодарение на фитонутриентите, които съдържа. Те помагат за изграждането на по-силен имунитет и в борбата с различни възпаления. Консумацията на лук намалява слузта в носните проходи, дробовете и дихателната система, което от своя страна води до подобряване на дишането.

Лукът помага за плодовитостта на мъжете

Нови изследвания твърдят, че консумацията на лук може да предотврати проблеми свързани с плодовитостта при мъжете. Изследвания от университета “Азад” в Иран твърдят, че след тестове върху животни, които са консумирали лук, се наблюдава покачване на общото ниво на тестостерона и концентрацията на сперматозоиди.

Лукът е мощна противовъзпалителна храна. В него се съдържа и кверцетин – антиоксидант, който се бори с голям набор от сериозни заболявания, сред които и астма.

Споделете.

Коментирайте

Close