7 невероятни здравословни ползи от ароматния кервиз

0

Произходът на кервиза, наричан още целина, най-вероятно е от Средиземноморието или Северна Африка. Целината е зеленчук, известен с целебните си свойства от хилядолетия. Още в древния Египет, Елада и Римската империя се е използвал като лечебно растение, но и за украса – древните гърци по време на празници украсявали домовете си с гирлянди от целина, а на главата си носели венци, сплетени от ароматните й листа.

Омир възпява кервиза като любима храна на Афродита

Омир възпява целината като любима храна на Афродита – богинята на любовта и красотата. Древният лечител Хипократ пък препоръчвал целината за повишаване на физическата и умствената работоспособност, както и като храна и лекарство при заболявания на нервната система. За голямата почит на древните гърци към кервиза говори това, че на някои монети от V век пр. н. е. са изобразени листата му.

Целина

Кервизът е богат на витамини

Кервизът и трагичната любов на Тристан и Изолда

На целината се приписва чудодейното свойство да повишава либидото. На това нейно качество почива и трагичната легенда за Тристан и Изолда. Корнуолският рицар от кръглата маса и ирландската принцеса изпили любовния еликсир, в който имало сок от целина. Така остават завинаги влюбени един в друг. Невъзможната им любов и трагичната съдба на двамата влюбени е пресъздадена в операта на Рихард Вагнер, написана преди повече от 150 години.

Тъкмо заради подбуждането на плътски щения, които водели до нарушаване на седмата Божия заповед – “Не прелюбодействай!”, католическата църква дълги години гледала с лошо око на целината. Това е причината ароматният зеленчук сравнително късно да получи разпространение в Европа – едва през XVI-XVII век. В Китай и Индия кервизът бил популярен още в VI век. Но истинският възход на това растение започва в XVIII век, когато селекционери съзвават неговите съвременни културни разновидности.

Целина

Дръжковата целина е позната като селъри

В наши дни съществуват три разновидности на целината – главеста (Apium graveolens var. rapaceum), листна (Apium graveolens var. secalinum) и дръжкова (Apium graveolens var. dulce), по-често наричана селъри. В България се отглеждат предимно главестата и листната целина, които се приемат за ароматен зеленчук с огромни здравословни ползи. Кервизът е познат във всяка една кухня – от американската и ирландската, до японската и австралийската. Слага в салати, супи и туршии, но е и подходяща гарнитура за различни ястия.

Кервизът помага за понижаване на кръвното налягане

Освен че има несравними кулинарни качества, целината е безкрайно богата и на много полезни вещества. Целината често може да бъде полезна за понижаване на кръвното налягане. Тя съдържа органичното съединение фталади, което намалява нивата на хормоните на стреса в кръвта. По този начин разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Нормалното кръвно налягане е силна гаранция срещу развитие на атеросклероза, инфаркт или инсулт.

Кервизът сваля нивата на лошия холестерол

Целината може да помогне за понижаване нивата на холестерол. Ежедневният прием на целина намалява т.нар. лош холестерол, който е фактор за образуването на плака по стените на артериите. Освен това влакнините, съдържащи се в целината, подпомагат перисталтиката на червата.

Кервизът помога за подобряване на състоянието при диабет

Високите количества фибри, които се намират в листата на целината, могат да овладеят симптомите на диабет тип 2 .

Кервизът подсилва имунната система

Целината е много богата на витамин С, който намалява риска от повечето ни познати заболявания и инфекции.

Кервизът помага за борбата с рака

По последни проучвания е доказано, че целината може да ни помогне в борбата с рака. Благодарение на високото си съдържание на фталади, флавоноиди и полиацетилени, целината помага на организма да елиминира канцерогенните вещества в тялото. Целината също съдържа и кумарини, които стимулират дейността на някои от белите кръвни клетки.

Кервизът укрепва ставите

Целината може да бъде полезна и за подобряване на дейността на опорно-двигателната система, да помогне за решаването на проблемите със ставите, както и за преодоляването на ставните болки. Тя има противовъзпалителни свойства, които намаляват отока и болката, което е идеално за хора, страдащи от артрит, ревматизъм и подагра. Целината прочиства и кристалите на пикочната киселина, които най-често се натрупват около ставите на тялото, причинявайки болка и дискомфорт в ставите.

Кервизът облекчава състоянието при астма

Витамин С, който се намира в целината, може да предотврати действието на свободните радикали. Целината има противовъзпалителни свойства, които минимизират тежестта на възпалителните състояния като астма .

Споделете.

Коментирайте

Close