Вкуси България със SlowTours.bg

Африканска чума пламна в областите Кърджали, Ловеч и Бургас

0

Африканска чума по свинете е засечена в лично стопанство в Момчилград и по диви прасета в областите Бургас и Ловеч, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

Пробите от стопанството в Момчилград са положителни, показват резултатите от изпитвателна лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и от Националната референтна лаборатория. В трикилометровата предпазна зона влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари.

Прасетата в личните стопанства в тези села, както и в Момчилград, трябва да бъдат евтаназирани, заповядва зам.-изпълнителният директор на БАБХ Николай Роснев.

В 10-километровата наблюдавана зона влизат 25 селища от община Момчилград, 13 населени места от община Кърджали и 12 от община Джебел. В тези селища ще се прави преброяване на прасетата и ще се взимат двойни кръвни проби от тях, за да се направят изследвания за Африканска чума.

Болестта е била засечена и по диви прасета в областите Ловеч и Бургас. Около огнищата е обявена 200-километрова инфектирана зона.

Споделете.

Коментирайте

Close