Аграрни кооперативи пренасочиха производствата си към спирт за дезинфектанти

0

Френски аграрни кооперативи пренасочиха индустриалните си производства и се заеха да правят етилов алкохол, вместо биоетанол. Спиртът е основната съставка на дезинфектантите и хидроалкохолните гелове.

Френските производители предоставят спирт безплатно на болниците

Заради епидемията от COVID-19, търсенето на дезинфектанти се разраства по целия свят, за да се противопостави на бързо разпространяващия се коронавирус. Производителите на спирт в световен мащаб са подложени на огромен натиск и търсене на своите продукти, заради клиентите, които складират дезинфектанти за ръце.

Групата Tereos обяви, че ангажира пет от своите фабрики в производството на хидроалкохолен гел. “Те притежават ноу-хау и значитени мощности, необходими за производство на фармацевтичен алкохол”, се казва в съобщението на групата.


Всяка седмица трябва да се произвеждат 10 000 до 11 000 литра. Това производство вече е започнало във фабриката Origny-Sainte-Benoite, което ще осигури 95% от общото производство на хидроалкохолен гел. Суровината ще бъде предоставена безплатно на регионалните здравни власти и болници в близките региони.

От своя страна Cristal Union реши да спре производството на биоетанол в дестилерията Arcis-sur-Aube, за да пренасочи производството си към етилов алкохол – спирт, предназначен за фармацевтичната и биотехнологичната индустрия. Агропромишлената кооперативна група е сред водещите европейски производители на захар и алкохол.

“В сегашния контекст на безпрецедентна здравна криза, с все по-бързото разпространение на вируса Covid-19, Cristal Union Group реши да спре производството на биоетанол в дестилерията Arcis в Aube, за да пренасочи производството си към етилов алкохол”, се посочва в изявление на кооператива.

Споделете.

Коментирайте

Close