Вкуси България със SlowTours.bg

87% от млечното производство на Холандия е от кооперативи

0

87 на сто от млечното производство в Холандия идва от кооперативите, каза в Пловдив Петер Хелфрих, мениджър „Бизнес развитие“ в холандската компания „Агрипрогрес“, по време на семинара „Млечната ферма като печеливш бизнес“ в рамките на Международната изложба „АГРА 2017“. Кооперативите у нас са силни и те маркетират продуктите, допълни Хелфрих.

Рецептата за успеха в сектора е кооперирането на фермерите, затваряне веригата на доставки, внедряването на иновации, уважението към околната среда, здравето на хората и животните, посочи посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Том ван Оорхот. Той припомни, че Холандия е вторият по големина износител на земеделска продукция след САЩ и че това се дължи на доброто взаимодействие между частния сектор, правителството и научните институти.

Холандски ферми

Рецептата за успеха е в кооперирането на фермерите, заяви посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Том ван Оорхот (вдясно)

В Холандия се отглеждат 1,6 милиона крави, които дават 14 милиарда килограма мляко. Средният млеконадой е 8,663 литра от крава при 4,38% масленост и 3,55% протеин, каза още Петер Хелфрих. Той изтъкна, че повечето от общо 17 500 кравеферми в Холандия са с до 100 млечни крави и нищожен процент са с повече от 150 животни. Средният период на отелване е 420 дни като на крава отелванията са 3,5. Производителността чувствително се увеличава във фермите, в които са внедрени роботи. 80 на сто от кравите се извеждат навън.

Оборотът на млечни продукти възлиза на около 7 милиарда евро, а производството на биомляко е около 150 млн. кг. 54 на сто от добитото мляко се преработва в сирене, каза Хелфрих. Над една трета от производството се пласира на холандския пазар, 45% се продава в рамките на Европейския съюз, 20 на сто в трети страни като основният пазар е Китай.

Реалният доход на фермерите в Холандия е около 400 евро на хектар. Холандските стопанства са доходоносни, фермерът трябва да прави пари, посочи Хойте Схап, експортен мениджър в холандска компания. По думите му, високата икономическа ефективност на холандските ферми се дължи на високия млеконадой. Очертавайки важността на генетиката, той представи няколко породи млечни крави, като посочи, че доставката на елитна крава до България излиза около 1500 евро.

Споделете.

Коментирайте

Close