Вкуси България със SlowTours.bg

Учени: Ако изчезнат пчелите, COVID-19 ще ни се стори лека тренировка

0

Малките пчелари масово се отказват от пчеларството, а като няма пчелари, скоро няма да има и пчели, които да опрашват растенията.

По данни от ООН, от 100 селскостопански култури, които са източник на 90% от храната, 70 култури се опрашват от пчелите. “От тях зависи бъдещето на човечеството. Изчезнат ли пчелите, сегашната пандемия от коронавирус ще ни изглежда като лека тренировка”, предупредиха експерти и учени от Националната научна асоциация по пчеларство (ННАП).

“Поради ниските изкупни цени на меда, отглеждането на пчели за добив на мед в днешно време е губеща дейност. Само в България за периода от 2007 до 2018 г. пчеларите с до 50 пчелни семейства са се отказали от пчеларството и са намалели със 76% до 12 000. А пчеларите са тези, които отглеждат основните опрашители в природата – пчелите.

Илия Цонев, пчелар

Инж. Илия Цонев

По време на пандемията от COVID-19 всички сме задължени да стоим вкъщи, но поне има какво да ядем. Ако изчезнат опрашителите, няма да е необходимо да стоим вкъщи, както при COVID-19, но няма да има какво да ядем, освен житни култури”, предупреждават от организацията.

За да има милиарди пчели, които да опрашват цветовете на овощните дървета, на цветята, билките, на безброй други видове растения, армия от пчелари целогодишно полага грижи за тях. Но средствата, насочени за подпомагане на пчеларството, са крайно несправедливи – през 2018 г. в ЕС за директни плащания са отделени 41,74 млрд евро, а за пчеларството – едва 36 милиона евро, което е 1159 пъти по-малко, коментира за Агроновините инж. Илия Цонев от ННАП.

Асоциацията е изпратила писмо до Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, до Министерския съвет на Република България, в което предлага серия от мерки и призовава пчелите “да се разглеждат като основните опрашители в природата. От всички еднозначно и категорично трябва да се разбере, че без пчелите и без дивите опрашители биологичното разнообразие е невъзможно”.

Споделете.

Коментирайте

Close