Вкуси България със SlowTours.bg

Между 50 и 80% е зимната смъртност на пчелите в България

0

Зимната смъртност на пчелите в България е достигнала чудовищни размери, алармираха притеснени пчелари от цялата страна. „Някъде средната смъртност е над 50-70! Тази година ще измрат половината пчелни семейства в България!“, коментира пчеларят Емил Янев от Бургаско. Според Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация смъртността при пчелите достига дори 80 на сто.

„Пчелинът ми е в полски район. От 125 пчелни семейства 100 ги няма. Започнах с четири кошера, огромна беше инвестицията да вдигна стопанството. Гледам ги като деца и с тях храня семейството си. Дори да се сформира комисия, която да вземе проби, какво е следствието, ще бъде ли обезщетен пчеларя – не. Такава компенсация за форсмажорни обстоятелства не е предвидена“, коментира пред БНР Янев.

Емил Янев, пчелар

Емил Янев, пчелар

Основната причината за високата смъртност при пчелите, според него, е сушата, при която са зазимени. Пчеларят посочва, че проблемът тепърва ще се разраства, защото повечето пчелари отварят кошерите си през март. „Министерството няма план за реакция при кризисно положение. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност“, изтъква пред медиите Сребрин Илиев.

Според представителите на сектора, смъртността не се отчита официално напълно целенасочено – за да не се намялат потоците от евросубсидии за подпомагане на пчеларството. Отделно недоволните пчелари смятат, че цялата нормативна уредба за пчеларството у нас е в пълен хаос. Законодателството приравнява пчелите на животно, а пчелинът се води „животновъден обект“.

Заради липсата на адекватна политика и изследване на проблема с високата смъртност при пчелите, пчеларите организираха национален протест пред сградата на МЗХГ в София. „Гледам как МЗХ замитат проблема под килима, защото видите според агростатистиката, която се прави на база данни 1 октомври смъртност няма! Да няма, защото пчелните семейства изкапаха ноември, декември, януари и продължават да капят! Защо агростатистиката не направят допитване към 1 април?

Положението е плачевно в цялата страна! Прословутите жълти табелки допълнително натовариха с бюрокрация пчеларите и затова на никой не му се занимава да обявява смъртност, особено като знае, че няма да му се помогне и че това до нищо няма да доведе. Нима някой трезво мислещ вярва, че кошерите и тази година ще бележат ръст, както ни се съобщава всяка година! Но ние сме сирачето на сектор „Земеделие“ и на никой не му пука, защото, да не се лъжем, пчеларството не е приоритетен отрасъл!„, пише гневно в социалните мрежи Емил Янев.

Споделете.

Коментирайте

Close