Вкуси България със SlowTours.bg

БАБХ наля още милиони в един от инсинераторите за обезвреждане на трупове

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налива още милиони левове за обезвреждане на животински трупове в една от фирмите с инсинератори у нас. С анекс към Договор №31 от 01.04.2019 г. с фирма “Еко БГ – СЖП”, БАБХ вдига максималната стойност на услугите с 3,5 милиона лева.

В документа от 6 март 2020 г., с който Агроновините разполага, е посочено, че максмалната стойност на договора става 10 804 800 лв., вместо договорените 7 300 000 лева година по-рано. В анекса не са посочени мотиви, които карат БАБХ да увеличи чувствително заплащането към частната фирма “Еко БГ – СЖП”. Всички свинекомплекси, чиито прасета през 2019 г. заболяха от Африканска чума по свинете и затова се наложи да бъдат евтаназирани, получха средства от БАБХ чрез пряко договаряне, за да унищожат и загробят животните.

Фирма “Еко БГ – СЖП”. заедно със “Син кръст 2016”, е една от двете с мобилни инсинератори, на които от 2018 година досега БАБХ плаща рекордни суми за обезвреждане на животински трупове чрез изгаряне при високи температури. През август м. г. Специализираната прокуратура започна проверка в БАБХ за евентуални длъжностни престъпления.

Повод даде разследването на журналистката Генка Шикерова и Антикорупционния фонд “Борбата с чумата – бутафория за милиони” (“Война за трупове”), свързано със сключване на неизгодни за държавата договори за мобилни инсинератори, с които би трябвало да се унищожават животински отпадъци.

Тезата на журналистката е, че двете фирми с инсинератори са получили до момента 30 милиона лева от държавата, без да се контролира какво реално са извършили, и са подписали договори за още 30 милиона лева. Но според разследването, което вестник “Сега” публикува, инсинераторите са неизползваеми в кризисна ситуация като тази с Африканската чума, тъй като капацитетът им е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

Това потвърждава и директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, а като причина посочва малкия им капацитет. “Разберете, няма инсинератори с такъв капацитет. Един инсинератор гори десетина животни за час – около 1 тон. Значи ние за 24 часа ще изгорим 240 животни. Кога щяхме да успеем. Да замирише и да започне да се разлага всичко във фермата”, казва той пред bTV.

Но на база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите (1150 лева/тон е ценовото предложение на “Еко БГ – СЖП”), излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017-та година.

Такова количество никога досега не е обезвреждано в България и според експерти е невъзможно да бъде обработено от мобилни инсталации с подобен капацитет. Отделен е въпросът откъде са тези огромни количества животински останки, при положение, че инсинераторите не обезвреждат животински отпадъци от епидемии, поставя въпроси разследването.

През 2019 г. “Син кръст 2016” и “Еко БГ – СЖП” подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г., а сега вече е подписан и анекс за увеличаване на максималната стойност на договора с едната фирма. Засега няма информация какви са резултатите от проверката на Специализираната прокуратура в БАБХ, нито от ревизиите на Агенцията за държавна финансова инспекция, която бе сезирана за нередностите от Антикорупционния фонд. 

Споделете.

Коментирайте

Close