Спряха обществена поръчка на БАБХ за над 20 милиона лева

0

Българската агенция по безопасност на храните спря обществена поръчка за избор на външна акредитирана лаборатория за диагностични изследвания по националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително и зоонозите в България за периода 2019 – 2021 г. Стойността на спряната поръчка е 20 507 151 лева.

В решението за обявяване на обществената поръчка от 17 декември 2019 г. е посочено, че изпълнителят трябва да извърши изследвания на кръвни проби за бруцелоза по свинете, по едрите и дребните преживни животни, заразен епидидимит по кочовете, инфекциозна анемия по конете, лептоспироза при свине и при едри преживни животни.

Мотивът на БАБХ да възложи изпълнението на поръчката само на една лаборатория е, че възлагането на различни лаборатории ще затрудни ветеринарните лекари при вземането и изпращането на пробите и ще доведе до увеличаване на разходите, заради изпращането и транспортирането на пробите до различни места.

Междувременно е взето решение срокът за подаване на оферти в конкурса да се удължи до 15 януари. Преди изтичането му обаче “Районна ветеринарна станция – Русе” ЕООД обжалва обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и на 6 януари т. г. цялата процедура е спряна. Предстои произнасянето на КЗК.

Споделете.

Коментирайте

Close