Вкуси България със SlowTours.bg

Хора с униформи избиват стада с овце в Странджа

0

Овцете в Странджа планина постепенно изчезват, след като през последните два дни бяха изтребени две стари стада с близо 400 овце майки, приплоди и дзвиски. Животните са на Атанас Петров и на младия фермер Венко Георгиев от странджанското село Кости, община Царево.

„Убиха ми 236 овце и кози, затриха поминъка на цялото ми семейство. Вече 10 години го гледам това стадо, душата ми взеха“, разказа за Агроновините Венко Георгиев. Във фермата му без обяснения дошли хора с медицински униформи и инжектирали животните, за да ги умъртвят по хуманен начин.

Овцете в Странджа планина постепенно изчезват, а с тях поминъкът и хората

Около 200 овце са евтаназирани и в стопанството на фермера Атанас Петров от същото село Кости, прочуто в цяла България като люлка на нестинарството. Фермерът Атанас Петров описва избиването на животните си като огромна трагедия, тъй като това лишава от традиционен поминък цялата му фамилия. Ветеринарите продължават с проверките си в района, тъй като от вчера в Странджа официално е обявено огнище на чума по овцете и козите.

Трагедията за странджанските животновъди започва преди десетина дни, когато едно от животните на Петров получава афти в устната кухина. Овчарите се консултират с общинския ветеринарен лекар на Царево, изпратени са проби за изследване.

Овца от с. Кости  получила афти, а избили цялото стадо за чума

Междувременно в ямболското село Воден, община Болярово, е засечено огнище на болестта чума по дребните преживни животни в три стопанства за овце. На 26 юни в официално писмо до медиите БАБХ съобщава, че до момента в област Ямбол са умъртвени 1 300 дребни преживни животни. Въведени са забрани за придвижване на живи животни и условия за преработка на продукти от тях в Ямболско.

Венко Георгиев овце стадо

Стадото на странджанския фермер Венко Георгиев преди масовата евтаназия. Сн. Личен архив

На 28 юни, четвъртък, БАБХ обявява огнище на чума по дребните преживни животни и в с. Кости. Със заповед на директора д-р Дамян Илиев и според Решение на Европейската Комисия, е наредено животните да бъдат умъртвени. Забрана за преминаване на овце и кози, освен за незабавно клане, е наложена в бургаските общини Царево, Малко Търново, Приморско и Средец.

БАБХ за чумата по овцете и козите

Тази болест се появява за първи път в страната и в Европейския съюз. БАБХ е предприела всички мерки според европейското и българско законодателство, за да предпази от разпространение на инфекцията както останалата територия на страната, така и страните от Европйския съюз. До момента огнища на болестта се докладват редовно в съседна Турция.

Чумата по ДПЖ е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. Тя се предава само при контакт с болни животни, затова и експертите от БАБХ водят разследване за източника на тази зараза, съобщи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Ако се установи, че стопаните на заразените животни са допуснали контакт с болни животни от съседна Турция, нарушили са законодателните мерки на страната, държавата няма да изплати компенсация за унищожените стада.

„Разбирам добре думата чума. Старите хора при нас помнят, че преди години е имало чума по прасетата – животните са измирали за секунди. При нас нямаше такова нещо. Колегата Атанас Петров подаде сигнал до общинския ветеринар на Царево преди десетина дни заради афти по устата на едно животно. Обади се веднага за помощ, защото сме наплашени.

През последните години в Странджа имаше какво ли не – шап, син език, нодуларен дерматит, все ни избиваха животните. Този път до вчера стадата ни бяха здрави, животните си пасяха, нямаха никакви симптоми, че са болни, не сме имали и умрели животни.

Животните ни кротко си пасяха, нямаха никакви симптоми на заболяване

Започна офанзивата в Ямболско, в четвъртък (28 юни) хората с бели престилки дойдоха и при нас. Убиха ми с инжекция 236 животни, от които 200 овце под селекционен контрол от породата синтетична бяла млечна овца.

На 29 години съм, десет години съм го създавал това стадо. Овцевъдството осигуряваше поминък на мен и жена ми, на родителите ни, на дядо ми, но вече нямам сили да продължавам с това“, разказа Венко Георгиев пред Агроновините.

Умъртвените животни на фермерите от с. Кости няма да бъдат изгаряни в екарисаж, а ще бъдат загробени в ями на тайни места в гората. „Целта е да се предотврати използване на месото“, обясниха депутати пред Агроновините.

Без отговор остана репортерският въпрос дали няма риск труповете на загробените животни да бъдат изровени от дивите прасета, с които Странджа е пълна и чиято популация постоянно расте, а държавата трудно се справя с ограничаването й.

Проф. Михни Люцканов: България е длъжна да взима строги мерки при шап и чума още от времето на цар Борис III

Не съм сигурен дали чумата по дребните преживни животни подлежи на лечение – от много години не са правени изследвания в тази посока и може би е време да започнат, но мерките на БАБХ са в съответствие с подписана още през 1924 г. междуправителствена спогодба при създаването на Световната организация за здраве на животните във Франция.

Затова не се съмнявам, че България взима крайно строги мерки при заразни болести по животните, сред които шап и чума, обясни за Агроновините деканът на Ветеринарно-медицинския факултет в Тракийския университет проф. Михни Люцканов.

Страната ни е сред 28-те страни учредителки на тази организация, основана под името Международно бюро по епизоотии (на френски: Office International des Epizooties – OIE) на 25 януари 1924 г. в Париж. С указ №21 от 20 април 1926 г. цар Борис ІІІ обявява, че XXI-то Обикновено Народно събрание одобрява приетото в Париж решение за създаване на OIE.

В списък А на OIE са включени заразни заболявания, които протичат остро, включително зоонози. При възникването им държавата, на чиято територия има огнище, е длъжна да изпрати до 24 часа информация до OIE. В списък Б на Световната организация за здраве на животните фигурират паразитни и хронично протичащи заболявания.

Кметът на Малко Търново: Ветеринарите минават като през турско гробище – убиват животните и нищо не казват

Илиян Янчев

Илиян Янчев, кмет на общ. Малко Търново
Сн. StrandjaNews

И преди сме имали такива проблеми – шапът започва от Царево, през Граматиково и Стоилово обхваща цяла Странджа, казва за Агроновините кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

„Снощи бях с фермерите от община Малко Търново – те са много изплашени за стадата си, като разбраха какво се случва в с. Кости. Вперили са поглед и търсят помощ отвсякъде. Не вярват на ветеринарите, защото връзката между доктор и животновъд е прекъсната отдавна. Нашите хора мислят, че ако се обадят на ветеринари, те ще дойдат и ще им избият животните, както е станало в Кости.

Странджанските животновъди са особена порода хора – гледат животните си като деца, със сърце и душа, кръщават ги с имената на внуците си. А никой нищо не им казва – преди седмица са минавали през фермите, не са казали нищо на стопаните – ваксинират ли, проби някакви ли взимат. Минават все едно през турски гробища и правят каквото си знаят. Преди години 240 000 животни са се гледали в Малко Търново без т. нар. данък беглик, а днес толкова животни няма в цяла Бургаска област.

Ако трябва по празници тези хора да посрещат внуците си с кисело мляко и кренвирши от търговските вериги, ами те за какво ще живеят? Как дойде тази болест в Странджа – планината, където е най-чистата природа, въздух, гора, вода, и където няма замърсители?

По границата ни с Турция има ограждения, всеки стопанин си гледа животните, те не са свободно пуснати. Имат си пастири, които гледат стадо със стадо да не се събира помежду си, камо ли да пуснат животните в Турция и да си ги приберат обратно.“

Ще получат ли компенсации странджанските овцевъди?

На този въпрос все още няма отговор. Депутати от управляващата партия коментираха пред Агроновините, че първо ще се проверява дали евтаназираните животни са били законно регистрирани и с ушни марки. Ако не са били обявени, компенсации няма да има. В случая с Венко Георгиев е сигурно, че избитите му овце са законни, тъй като са били под селекционен контрол.

Овце Атанас Петров Кости

В гората ще бъдат заровени мъртвите овце на Атанас Петров и колегите му
Сн. Флагман.бг

Младият фермер обаче казва, че никога не е искал да продава овцете си: „Правил съм стадото с години, за мен и семейството ми това е поминък.

И по 300 лева да ми дадат, няма да ми покрият загубите. Помня, че по време на шапа през 2011 г. обезщетенията бяха почти нулеви“. От селекционните центрове в страната казват, че на ниво ЕС компенсацията за евтаназирана породиста овца под селекционен контрол е 500 евро.

Проблемите в сектор овцевъдство у нас ще се разискват на форума „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“, който ще се проведе на 2 юли 2018 г., понеделник, от 10 ч. в в Дома на Европа на ул. „Георги С. Раковски“ №124-а в София.

Целта е да се очертае визия за развитието на сектора и да се оформят конкретни предложения и тези за изготвяне на Национална стратегия за сектора за периода 2018-2027 г. Организаторите на форума и инициатори за стратегията – Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и евродепутатът Момчил Неков смятат, че по този начин ще се даде възможност за запазване на поминъка на овцевъдите в България и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко и месо.

Споделете.

Коментирайте

Close