Вкуси България със SlowTours.bg

Българското селско стопанство ще предлага все по-малко работни места

0

Българското селско стопанство ще предлага все по-малко работни места. Работодателите в сектора не само не планират да наемат нови хора, но се очаква свиване на пазара на труда с 2% в следващата половин година.

Очакваният спад в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” (-7%) дори е още по-голям, става ясно от първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което включва 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора в страната. Едва една четвърт от компаниите планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца. В същото време 6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%). „Цифрите не са изненадващи за никого. Традиционно силните сектори ще продължат да растат, защото бизнесът от години обучава сам кадрите си под формата на вътрешнофирмени академии и партньорства с институции и не спира да предлага иновативни университетски програми.

Сега е моментът компаниите масово да преосмислят бизнес стратегиите си и да предоставят повече възможности за придобиване на нови умения и по-голям достъп до кариерна реализация на алтернативни групи от таланти като жените и хората с увреждания, ако искат да преминат Рубикон през следващите месеци на явна несигурност”, коментират от БКЗ.

Споделете.

Коментирайте

Close