Вкуси България със SlowTours.bg

Как се управлява реколтата от ябълки с прецизно земеделие

0

За производителите на ябълки контролът върху броя на плодовете на едно дърво е икономически най-важната управленска практика. Ако се направи правилно, стойността на реколтата може да се увеличи с близо 2000 долара на декар, съобщава сайтът на Колежа по земеделие и природни науки към Университета в Корнел (CALS).

Затова Националният институт по храните и земеделието на аграрното министерство на САЩ отпуска 4,8 милиона долара безвъзмездна помощ, с която чрез технологиите на прецизното земеделие да се оптимизира производството на ябълки. Екип учени, инженери от университета и частния сектор, икономисти и информационни агенти, ръководени от CALS, са се заели с помощта на компютърно управление, автоматизация и роботика да оптимизират броя ябълки на едно дърво – процес, който в момента е изключитено ръчен и неточен.

“Проектът има за цел да помогне на производителите на ябълки да отговорят на пазарното търсене за големината и качеството на плодовете, за да увеличат максимално възвръщаемостта си”, коментира директорът на проекта Теренс Робинсън, преподавател в департамента по градинарство в Училището за интегративна растителна наука в CALS.

През 2013 г. Робинсън и други изследователи въведоха “прецизно управление на реколтата” – стратегия, която идентифицира какъв е оптималният брой ябълки от едно дърво спрямо биологичния му потенциал. Но методът е трудоемък и сложен технически, което затруднява поддържането му в много ферми. Затова Робинсън и колегите му се обръщат към дигиталните технологи и прецизното земеделие.

Първата стъпка ще бъде да се използват камери със софтуер за компютърно изобразяване в три отделни периода, за да се осигури в реално време преброяването на пъпките, цъфтежа и плодовете. Оптималният брой ябълки на дърво варира от сортовете и местоположението. Проектът ще продължи с екип биолози, които да определят биологичния потенциал на всеки щат в САЩ и всеки основен сорт, докато инженерният екип ще разработи робот, оборудван със система за компютърно наблюдение, който първоначално да определя броя ябълки от няколко представителни дървета в една овощна градина. Целта е тези роботи да се движат по редовете с ябълки, а събраната информация за всяко дърво след това да бъде обработвана от разстояние.

Един от главните изследователи на проекта, Мигел Гомес от Училището по приложна икономика и управление “Чарлз Х. Дайсън” и Департамента за глобално развитие, ще направи икономическа оценка, за да се изчисли какво трябва да инвестират производителите в тази технология от прецизното земеделие. Тъй като подобна система може да се окаже скъпа за тях, вариант е технологията да се предлага с договор за ползване, докато по-големите производители могат директно да я закупят. По думите на Робинсън, системата има потенциал да се използва за почти всички дървесни овощни култури.

Споделете.

Коментирайте

Close