Вкуси България със SlowTours.bg

Течният тор от коприва подхранва и пази плодовете и зеленчуците

0

Копривата е често употребявана в екологичното градинарство, поради нейните полезни свойства за подхранването на зеленчуците, овошките, плодните храсти, подправките и цветята, но и за предпазването им от болести и неприятели.

Практиката показва, че след поливане с течен тор от коприва, растенията започват да се развиват по-бързо, боледуват много по рядко от гъбички, а голите охлюви и други известни неприятели стоят надалеч.

За да приготвите течен тор от коприва в домашни условия ще са ви необходими само няколко неща. Килограм зелена коприва се поставя в пластмасов или керамичен съд, добавят се 10 литра дъждовна вода и 100 грама корени или изсушени листа. Необходими е надземните части от растенията да бъдат събрани преди разцъфване.

Необходимо е съдът да се постави на сенчесто и проветриво място, докато течността започне да ферментира. Обикновено процесът протича в рамките на две седмици. Необходимо е през това време сместа да се разбърка, за предпочитане с дървена бъркалка. Избягвайте да държите съда на място за отдих например, защото копривата отделя много неприятна миризма.

Ако все пак нямате друго подходящо място, винаги можете да подобрите аромата на естествения тор от коприва, като към рецептата добавите мащерка, лайка или валериана. След като сместа спре да ферментира (спре да се пени) се прелива в стъклени бутилки, които е нужно да се запечатат добре. Течният тор се прилага разреден с вода в съотношение 1:10.

Копривата се използва често и срещу гъбични заболявания по растенията. За целта около 500 грама листа и стръкове от коприва се заливат с 5 литра вода. Оставя се да престои 12 часа, после отварата се прецежда и се налива в пръскачката. Препоръчва се за третиране на растения, нападнати от акари и вирусни болести. За по-ефикасна прилепимост може да се добави 15 мл течен сапун. Похватът е особено ефективен срещу листните въшки.

Стайните растения също могат да бъдат третирани с тук показаните рецепти. Необходимата пропорция се променя до 1 л вода и 8 до 10 супени лъжици сухи листа от коприва. Оставя се да се накисне за около 2 часа. Разрежда се в съотношение 1 към 5 с вода.

Споделете.

Коментирайте

Close