Вкуси България със SlowTours.bg

ЕК вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход

0

Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). Кандидатурата на продукта получи одобрението на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК. Странджанският манов мед е първият български регистриран продукт със защитено наименование за произход.

На церемония утре в Брюксел еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на дългогодишния пчелар Манол Тодоров, който има близо 700 кошера и е председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“, и Елка Божилова, представител на МЗХГ. Заявлението за регистрация на Странджанския манов мед бе подадено през април 2016 г. от Сдружение „Странджански манов мед” с председател Манол Тодоров, от четирима негови роднини и двама съседи, също пчелари. От защитата могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

Регистрацията на меда се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите в района. Тя е възможност за засилване на развитието на местното производство. Производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт – Странджа, част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“. Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на 19 век. Медът е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници – продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.

Продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Медът се получава от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които медоносните пчели събират, трансформират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване. Медът се получава от отделянето на т. нар. „медена роса“ от някои насекоми, както и от сладката течност от жълъдите на дъба.

Мановият мед има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Лечебните му свойства са познати от древни времена. Мановият мед намира приложение при лечението на различни здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания, благодарение на комплекса от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини. „Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност. Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

В категорията „Защитено географско указание“ на ЕК имаме регистрирани два продукта – Българско розово масло и Горнооряховски суджук, а в „Храна с традиционно специфичен характер“ са регистрирани пет – Филе „Елена“, Луканка „Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“, Роле „Трапезица“ и Пастърма говежда. Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.

Споделете.

Коментирайте

Close