Вкуси България със SlowTours.bg

Чумата може да убие 1 млн. прасета у нас, чакат се загуби до 4 млрд.

0

До 4 милиарда лева са очакваните загуби за свиневъдния сектор от Африканската чума по свинете, която навлезе и у нас. В страната се отглеждат около един милион животни – близо 900 000 са в индустриалните свинекомплекси, популацията от диви прасета е 100 000 – 150 000, а в задните дворове на село има между 20 000 и 50 000 свине.

Икономическите щети ще са не само от преките загуби от унищожените животни, но и от затварянето на свинекомплекси за минимум две години, закриването на работни места, разходите по умъртвяване и загробване на животните. Това ще рефлектира много сериозно върху икономиката, предупреди в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Радостина Донева, АРСИС

Радостина Донева, председател на АРСИС-Шумен

Очаква се цената на свинското в световен мащаб в следващите няколко месеца да се покачи с поне още 20%, прогнозира тя. Вирусът на Африканската чума по свинете засяга няколко континента – Азия, почти цяла Европа, Латинска Америка.

“В страната има свинеферми, в които се гледат 7000 майки. Заедно с животните за угояване в една ферма те наброяват около 100 000 животни. Можете да си представите какъв ресурс е нужен за загробването им, а не е ясно кой поема тези разходи”, коментира Донева. Тя предупреди, че има опасност от заразяване на водоизточници с Африканска чума по свинете, ако заразата проникне в почвата при загробването на животните.

Умъртвяване на прасета с. Николово

Умъртвяването на прасетата в с. Николово става с въглероден диоксид и сух лед Сн. Facebook

Екарисажите в страната не обработват умъртвени заради чумата свине, а мобилните инсенератори не пътуват до огнищата.

“Транспортирането на заразени трупове и материали би създало риск за разпространение на заразата. По тази причина се прилага методът на загробване като метод за обезвреждане.

Мястото на загробване е строго определено с компетентните органи, като това не представлява риск за допълнителна контаминация на околната среда”, коментираха от БАБХ.

Продължава умъртвяването на всички 17 000 прасета в свинекомплекса в русенското село Николово, където миналата седмица бе засечено огнище на Африканска чума.

За масовата евтаназия е използвана “висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните под формата на сух лед. За свине се използва минимална концентрация от 80% въглероден диоксид.

Предвид факта, че въглеродният диоксид е газ, който изисква уплътнени помещения за да се предотврати неговото изтичане, а това не може да се осигури в наличните помещения, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосредствен контакт със свинете. Пяната задържа 99% от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и покрива животните”, обясниха от Българската агенция по безопасност на храните.

БАБХ нямат достатъчен ресурс да се справят със заболяването. Държавата трябва да се намеси с армия и жиндирмерия, за да се осигури физически ресурс и допълнителни финансови средства, каза пред БНТ Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”АД. Преди две седмици правителството отпусна 3,7 милиона лева за борба с болестта, но само за компенсации за евтаназираните прасета в свинекомплекса в с. Николово ще са необходими 2 милиона лева.

Утре у нас пристигат представители на спешния ветеринарен екип на Европейската комисия, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на Африканската чума по домашните и дивите прасета, съобщи БНТ. Миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с АЧС. Свинското месо е най-висок дял на потребление у нас и заболяването застрашава продукцията.

Споделете.

Коментирайте

Close