InVigor_Promo

Заради чумата: Без домашни прасета в радиус 20 км около свинекомплексите

0

Около промишлените свинекомплекси да се оформят 20-километрови зони, на чиято територия да не се отглеждат никакви домашни прасета, предлага като мярка за справяне с болестта Африканска чума по свинете Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към МЗХГ. “За целта областните управители в най-кратък срок следва да издадат разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони”, посочват от ЦОРХВ.

Томислав Дончев ще ръководи борбата с чумата

Вицепремиерът Томислав Дончев ще ръководи борбата с Африканската чума по свинете, след като правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Томислав Дончев става председател, негов заместник е министърът на земеделието Десислава Танева, а за секретар е определен директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. Членове на съвета са министрите на околната среда и водите, на икономиката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на транспорта, на информационните технологии и съобщенията. Съветът е създаден, за да организира, координира и осигурява финансово мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, чието разпространение може да причини сериозни икономически загуби.

В земеделското министерство възприемат, а в БАБХ отхвърлят мярката, която предвижда в тези 20-километрови зони броят на дивите прасета да бъдат намален  до 0,3 екземпляра на 100 хектара. Отстрелът им се очаква да бъде възложен на Изпълнителната агенция по горите. “Отстрелът на диви свине през този период може да доведе до увеличение предаването и да улесни географското разпространение на вируса, затова задължително се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала”, посочват от ЦОРХВ и призовават да се забрани груповият лов с гонки на дивите свине.

На фона на заразата от АЧС сред дивите свине у нас учените призовават да се намали популацията от диви свине, като в незаразените зони да да се редуцира до 0,5 прасета на 100 хектара. В момента популацията е четирикратно по-висока, а цяла зима ловци алармират, че са виждали трупове на диви прасета по дунавските острови и горите в крайдунавските области. 

Африканската чума покоси домашните свине и в област Търговище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище. Заразени са 12 животни, отглеждани без регистрация в двор в търговищкия квартал “Въбел”. В землището на Държавно ловно стопанство “Черни Лом”“, град Попово, област Търговище е установен и случай на Африканска чума при диво прасе. До този момент в областта не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине, уточняват от БАБХ.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тези зони няма засегнати индустриални ферми. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин на домашни свине в 3 км предпазна зона. Междувременно в област Русе бе потвърден случай на Африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Три диви свине са намерени мъртви в землището на ДУ “Дъбник” в област Враца.

Учените преценяват, че рискът за разпространение на АЧС на територията на България след последните случаи е много висок. “Прогнозата за хода на епизоотията през 2019 г. за Европа е неблагоприятна, като съществува висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни”, допълват от ЦОРХВ.

От началото на годината досега са регистрирани 16 огнища на заболяването Африканска чума при домашни свине – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип лично стопанство и не са регистрирани в БАБХ.

Случаите на Африканска чума при диви свине са 20 досега – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище. Общият брой на умъртвените домашни свине заради болестта е 375.

БАБХ напомня, че транспортирането на животни може да се извършва само ако те са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Транспортирането им става със специализирани транспортни средства, одобрени от БАБХ за подобни дейности.

Държавните ветеринари отново призовават стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването Африканска чума по свинете. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда. Фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и заразени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close