БАН предлага да плащаме данък върху земята

1

С данък  върху земята ще се напълнят общинските бюджети

Да се въведе данък върху обработваемите земи и гори, за да се напълнят с приходи общинските бюджети, предлагат експертите от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Мярката е записана в годишния доклад на института, без да се дават повече подробности какъв да бъде механизмът на поземления данък.

В доклада се казва, че общините са най-потърпевшите от кризата и финансовата политика у нас в периода 2009-2012 г. Те са изгубили около 3 милиарда лева от намалението на приходите си, свитите държавни трансфери и се търсят начини за привличане на допълнителни приходи.

“Повишаването на местните данъци и такси не е решение на проблема, защото това би означавало да се натоварят гражданите с 3-4 пъти по-висока такса смет. Може обаче да се преразпределят повече средства в полза на общините от събраните приходи от данъка върху доходите на физическите лица или от поземлената собственост чрез въвеждане на данък върху обработваемите земи и гори”, се казва в доклада.

Идеята за данък върху земята е поне от 15 г.

Идеята за въвеждане на данък върху земята съществува от повече от 10-15 г. През 2012 г. Националното сдружение на общините в България предложи налогът да е от 1 лев на декар. По сметки на организацията това ще вкара около 19 млн. лв. в общинските бюджети. Експерти обаче обясниха, че въвеждането на такъв данък би било много трудно заради неясната собственост на нивата. Голяма част о т тях все още са държавни, а откриването на собствениците на частните парцели би било много трудно, тъй като няма единна информационна система между ГРАО, данъчните и общинските служби “Земеделие и гори”. Въвеждането на данък върху земята би било непосилно и за пенсионерите, които в повечето случаи са собственост на земите у нас.

 

Споделете.

1 коментар

  1. Петър on

    И тъй като е непосилно за пенсионерите ще им вземат земите на хората.

Коментирайте

Close