Производители и преработватели нарекоха “нонсенс” идеята за данък върху храните

0

Производители и преработватели на храни са на мнение, че предлаганият от министъра на здравеопазването Петър Москов данък върху вредните храни, е абсурден. Те заявиха това по време на конференция за здравословното хранене в рамките на изложението на хранително-вкусовата индустрия в Интер Експо Център. Представителите на бранша бяха единодушни, че цените на основни храни ще скочат и ще плащат всички потребители.

“Този закон, който няма да бъде въведен, би създал много проблеми, а чисто фискално ще доведе до загуби за държавата – част от предприятията ще фалират, големи инвеститори обявиха, че ще изнесат производството си, ще има по-малко приходи от ДДС”, коментира икономистът Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

С уточнението, че изразява мнението на министъра и Министерството на икономиката, Каролев съобщи, че вече две седмици няма отговор от министъра на здравеопазването на писмо, с което се искат анализи и факти, върху които почива идеята за въвеждане на данък “вредни храни”. Съветникът на Лукарски заяви, че е вредно да се въвежда данък по аналогия с Унгария. “Унгарците имат много по-различни хранителни навици – ядат много солени меса и сирена. Доходите в Унгария са много по-високи”, заяви Каролев. Той повтори изложената от професора по хранене и диететика Божидар Попов и доц. д-р Светослав Ханджиев теза, че основните причини за затлъстяването са приемът на много калории и обездвижването, а не една или друга съставка в храните.

“Призовавам г-н Москов, всеки прави грешки, да се извини, или даже, ако иска, да не се извинява, но да престане с тази своя кампания, защото всеки от нас тук има да прави по-полезни неща от това да обяснява колко са грешни идеите на един министър, който вече няма подкрепа и в собствената си партия”, обяви Каролев.

Участниците в срещата, сред които председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци, Жана Величкова, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на безалкохолни напитки, много лекари, професори по хранене, производители, шефове на големи търговски вериги, обмениха информация, представиха факти и данни, че подобряването на здравето на нацията зависи от добрата информираност на населението и работата с потребителите, учениците и родителите за промяна в хранителните навици и повече двигателна активност.

Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, подчерта, че здравословното хранене е балансираното хранене, от което не бива да се изключват никакви съставки, тъй като това би довело до ръст на хранителните разстройства в населението. Той обяви, че термин “вредни храни” не съществува. Доц. Людмила Иванова от Медицинския факутет на СУ ”Св. Климент Охридски” каза, че е крайно непродуктивно налагането на данъци върху храни.

По време на форума бе обявен и стартът на национална информационна кампания „Храната – път към здравето“, чиито лица са спортистът Йордан Йовчев, актьорите Луиза Григорова и Ненчо Балабанов, балканската шампионка по бодифитнес Мерлин Арнаудова и други известни българи. “Ако не започнем работа всички заедно в посока повече познания при децата, повече работа с потребители и родители, миграцията на бизнеса е предстояща”, заяви г-жа Кукушева.

Споделете.

Коментирайте

Close