Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата обмисля допълнителни субсидии по СЕПП

0

През март може да има допълнителни субсидии по СЕПП

Земеделските производители в страната може да получат допълнителни субсидии по СЕПП (Схемата за единно плащане на площ) през март, научи Agronovinite.com. Това е станало ясно на среща между аграрния министър проф. Димитър Греков и четирима представители от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те са получили уверения, че след като тази седмица бе изплатен първият транш субсидии по СЕПП (28,80 лв./дка) и националните доплащания на площ (0,94 лв./дка), вторият транш ще бъде направен през март.

Изчисляването на сумите ще бъде на база актуализирания допустим слой за подпомагане (земята, обработвана през последните 2 г., която отговаря на новата ортофотокарта). Право на подпомагане имат земеделците, които са подали заявление за подпомагане за миналогодишната кампания, имат поне 10 дка допустими площи или 5 дка трайни насаждения и спазват изискванията за поддръжка на земята в добро земеделско и екологично състояние.

По време на срещата не е била посочена конкретна сума за допълнителните субсидии по СЕПП, но според информация на НАЗ, разпратена до членовете на асоциацията, се очакват около 2 лева на декар.

Държавата изплати и националните доплащания на площ

В петък ДФ „Земеделие“ преведе и 28,6 млн. лева на земеделските производители по Схемата за национални доплащания на площ. Фермерите, които имат право на помощта, получават по  0,94 лв. на декар. До момента ДФ „Земеделие“ в рамките на януари разплати близо 1,02 млрд. лева директни плащания.

Пред БНТ министър Греков припомни, че първо са били преведени оставащите 30 на сто от субсидиите на животновъдите – общо 33,1 млн. лв.,  по Схемата за единно плащане на площ – други близо 958 млн. лв., и отделно национални доплащания на площ.

„Искаме да създадем правила, с които хората да знаят как да разчетат средствата си през годината”,  каза министър Греков. Той съобщи още, че предстоят законови промени, с които да се решат най-сериозните проблеми на тютюнопроизводителите и животновъдите.

Споделете.

Коментирайте

Close