Вкуси България със SlowTours.bg

Депутати внесоха закон за трюфелите, ще опазват находищата

0

Закон за трюфелите внесоха в Народното събрание шестима депутати от групата на Обединени патриоти. Целта е със законова рамка да се уреди събирането на скъпата гъба, за да се опазят находищата й. У нас има около 20 хил. регистрирани търсачи на трюфели, които работят с лицензирани и с нелицензирани пунктове за изкупуване. Има обаче и такива, които прекопават горния слой на почвата, унищожават находищата на гъбите и след тях на това място не вирее нищо.

“Досегашната практика за вадене на трюфели чрез мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на трюфелите. Така горските територии буквално се опустошават и този природен ресурс изчезва като богатство”, посочват вносителите на законопроекта.

Те припомнят, че често се стига до битови конфликти между търсачи на трюфели, които спазват правилата на събиране и такива, които прекопават терените. Намесата на властите, според депутатите, е символична и неефективна. Авторите предлагат с глоба от 1000 до 3000 лева да се наказва всеки, който вади трюфели без куче. При повторно нарушение глобата ще е двойна.

Кучетата долавят специфичната миризма от узрелите трюфели. Преди това преминават обучение от 1 до 3 месеца, което струва между 700 и 3000 лева. Законопроектът определя и периоди за разрешено събиране на трюфели, като те са различни за най-разпространените у нас седем вида. Ако тези графици не се спазват, търсачите на трюфели ще бъдат глобявани с 1000 до 5000 лв. и с 5000 до 10 000 лв. при повторно нарушение. Законът забранява изкупуването на незрели трюфели.

Част от събирачите на трюфели у нас се обявиха против предложения проектозакон. Светлозар Сидеров от администрацията на най-голямата група на събирачи на трюфели във Facebook – “Трюфели – актуални цени и новини”, съобщи пред Агроновините, че той и колегите му не одобряват част от текстовете. “Този законопроект е меко казано безсмислен, понеже не предвижда никакви строги мерки за борба с недобросъвестни търсачи, копачи, тармъкчии и всякакви, които копаят и разравят горите. В проектозакона е написано трюфелът да се вади с лопатка, а това е смешно. В цял свят се вади със нож, не по-широк от 5 см и не по-дълъг от 30 см, или с венгета с размери до 10/10 см. Ако хванат копач, по този законопроект той не нарушава нищо, защото там пише, че гъбата се вади с лопатка.

Не са предвидени наказателни клаузи за изкупвачите. Всеки знае, че някои от тях пращат групи копачи в горите, за да им осигурят зелена гъба, която кучетата не могат да надушат. Нужни са текстове, които да задължават изкупвачите да попълват дневник с всяка закупена и продадена гъба. Те трябва да декларират колко килограма замразена гъба ще съхраняват извън сезона, защото иначе могат да купуват гъба извън сезона и да казват, че е замразена лятото. Искаме строги санкции за изкупуване на трюфели извън сезона, конфискация на гъбите и отнемане правото на търговия”, изтъкна Сидеров. Той допълни, че са били на среща преди няколко месеца в земеделското министерство с предложения за проектозакон за трюфелите, но депутатите от Обединени патриоти ги изпреварили. Сега представители на бранша ще подготвят и изпратят до МЗХГ подписка и предложения за законопроект.

Търсачите на трюфели в България годишно събират над 100 тона от диворастящата гъба. На българския пазар остават не повече от 5%, а останалото се изнася в чужбина. Изкупните цени зависят от климатичните условия и ставките на световния пазар. “Сменят с често, понякога повече от веднъж седмично. За 2017 год. цената на едро на белия трюфел (Tuber mgnatum) беше достигнала 6000 евро за първо качество, а есенният черен трюфел (Tuber uncinatum) се бе на цени над 1000 лв. За 2018 г. цената на черния летен трюфел (Tuber aestivum) се движеше от 70 до 100 лв. за първо качество. Есенният черен беше около 300 лв., а белият варираше от 500 до 1500″, казва Димитър Димитров, председател на Асоциация „Български трюфел“.

Споделете.

Коментирайте

Close