Вкуси България със SlowTours.bg

Десетте земеделски открития, променили САЩ (част I)

0

Кои са десетте земеделски открития, променили облика на САЩ

Днес ще ви разкажем за десетте най-значителни селскостопански открития от XIX до средата на XX век. Някои от тях са заслуга на отделни личности, но повечето са дело на редица любознателни и находчиви хора, които усъвършенствали оръдията на предците си. За тях разказва в обширна статия електронното издание farmcollector.com.

1. Памукоочистващата машина “Котън джин”

По време на американския колониален период, памучните дрехи били по-скъпи от ленените и вълнените, тъй като било изключително трудно да се отделят семената от прилепналите влакна.  Човек можел дневно да отделя семената само на около 450 грама памучни влакна.

Cotton-gin

С изобретяването на памукоочистващата машина, цената на памучните дрехи паднала рязко.                       Сн. en.wikipedia.org

През 1793 г. Елай Уитни изобретява машина, която се състои от подредени едно до друго колелета, със зъбци като на трион. Колелетата стърчат над тесни разрези между метални решетки в кутия, пълна с памукови семенници.

Щом колелата се завъртят, зъбците прихващат памучните влакна. Издърпват ги през цепките, които са прекалено тесни, за да може семената да преминат през тях. По този начин ги разделят на две.

Машината на Уитни позволява да бъдат изчистени 450 килограма памук за същото време, за което човек ръчно ще изчисти 2 килограма. Впоследствие, цената на памучните дрехи пада рязко и се основават памучните плантации на Юга.

2. Жътварка (сноповръзвачка)

Житните растения са се събирали ръчно в продължение на векове, като са се жънели със сърп или коса и се събирали в снопи. Жътварките първоначално се появяват във Великобритания в началото на XIX век, и след няколко десетилетия в САЩ, но повечето не вършели качествена работа. Обид Хъсей и Сайръс Маккормик разработват успешни модели на жътварки през 30-те години на същия век.

Машината на Маккормик се оказва по-успешна, затова и днес той се определя като създателят на жътварката. При тези ранни машини все още се е налагало сноповете да се връзват на ръка, но през 1857 г. братята Марш оборудвали жътварката с подвижни платнища. Чрез тях житните стебла стигали до платформа, където се връзвали от работник.

Zhatvarka

Машината на Маккормик                                                  Сн. en.wikipedia.org

Първата сноповръзвачка е изработена през 1867 г. от Джон Апълбай. Силванъс Лок я прави основно от тел около 1874 г. и тя започва да се използва и от Маккормик. Телта обаче довежда и до катастрофални резултати, тъй като частици от нея попадат при зърното и оттам в брашното.

Уилиям Дийринг прилага механизма за двойна свръзка при известните си жътварски машини „Дийринг“, а Маккормик  последва примера му през 1881 г.

3. Вършачка

Когато житните стебла са се жънели ръчно, методът за разделяне на зърната от стеблата бил доста трудоемък и отнемал много време. Житните растения са се складирали в хамбар, където ги разстилали на харман, удряли ги с млатило или пускали животни да ги тъпчат.

Varshachka

Вършачката, изобретена от Андрю Мейклю               Сн. britannica.com

По този начин зърната се отделяли от класовете, а плявата се събирала с гребло. Всичко, което оставало, хората пресявали на ръка. Те разчитали на вятъра да извее плявата и по-леките шумки от по-тежките зърна, които са падали пак на хармана.

Първата вършачка с въртящ се зъбен барабан е създадена през 1786 г. от Андрю Мейклю в Шотландия. На братята Хирам и Джон Питс се приписва изобретяването на първата успешна американска сортировъчна вършачка,  както и използването на конска сила, която да задвижва машината. Скоро след това, Хирам добавял веялка към барабана, за да може зърното едновременно да се отделя и почиства.

По-нататъшните подобрения на машините позволяват цялото зърно да се отделя от сламата и да се почиства.

4. Парният двигател

До края на 18-ти век, американските фермери са разчитали основно на собствените си сили и тези на семействата си, на наемните работници или роби. Новите машини за обработка на земята са изисквали много мощ, така че са се впрягали бикове, коне и магарета.

Стационарните парни машини са се използвали при задвижването на памукоочистващите машини и мелници. Тази допълнителна сила, която е била нужна за усъвършенстваните машини за вършитба, довежда до изработването на преносим парен двигател през 1849 г.

Parna mashina

Ферма с парна машина в Минесота, САЩ, 1901 г.            Сн. kingsacademy.com

Първоначално конете са пренасяли парните двигатели от едно място на друго. През 70-те години на 19-ти век няколко изобретатели правят практични системи за управление и  самоходният парен двигател става толкова известен, колкото многобройните машини за вършитба из страната. Такива двигатели са се използвали и да теглят многокорпусни плугове в огромните пшенични полета.

5. Зърнодобивен комбайн

Зърнодобивният комбайн е патентован в ранната 1828 г., но първата успешна машина е изработена от Хирам Муур през 1834 г. Неговият комбайн безпроблемно жънел и вършеел житните растения, макар че после трябвало да се отвяват.

Zarnodobiven-kombain

Машина от 1881 г.                                                               Сн. en.wikipedia.org

След Гражданската война, в регионите с житни насаждения в Северозапада, започват да се изработват големи комбайни, задвижвани от коне.

През 1871 г. Б.Ф. Куук поставя парен двигател на комбайн, с което се намалява броя на конете, нужни да теглят машината.

През 1886 г. калифорнийският фермер Джордж Бери конструира първия самоходен комбайн.

Очаквайте в Agronovinite.com и втората част на “Десетте земеделски открития, променили САЩ”

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close