Вкуси България със SlowTours.bg

Диня – за болни бъбреци, подагра и рак

0

Динята – един от най-пищните плодове на лятото, идва от Южна Африка – още през 2500 г.пр. Хр. е била отглеждана в Еритрея, Сомалия и Етиопия. Смята се, че преди хилядолетия тя е била диворастящо растение в пустинята Калахари и била използвана като източник на вода. С времето търговците започнали да продават семките на динята в градовете, откъдето минавали керваните. Култивирането започнало също в Африка, а през ХVII век плодът е бил познат в Испания, Великобритания, Китай и Северна Америка. Отвъд океана тя достигнала благодарение на европейските колонизатори и на африканските роби.

Още в древността били известни лечебните свойства на динята

Лечебните свойства на динята са били известни на хората още в дълбока древност. В своя труд „Основи на фармакопедията” китайският фармацевт Ли Шъджън посочва, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и пречиства организма, улеснява уринирането, подобрява кръвообращението. Дори съвременната медицина препоръчва резен диня при висока температура, обилно потене, нервност, причинени от лятна настинка или топлинен удар. Лекарите съветват да ядем диня при затруднено уриниране и жажда.

Динята помага при затлъстяване

Динята е с малко калории и най-високо съдържание на вода от всички плодове – 92%, която я прави диетична и се препоръчва при затлъстяване. Друго нейно качество в диети за отслабване е, че създава усещане на ситост. В нея има и големи количества витамин C – един резен диня ни осигурява 39% от препоръчителната дневна доза на витамина. В динята има и високи нива на витамин А, който отговаря за кожата и доброто състояние на лигавиците. В един резен диня има около 33% от препоръчителната дневна доза.

Динята има противоракови свойства

Наличието на бета каротин в динята я прави добра храна за профилактика на рака, тъй като този витамин е силен антиоксидант. В динята се съдържа и доста калий, който подпомага регулирането на сърдечната функция и прави плода подходящ за хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания, порок на сърцето и високо кръвно налягане. Отличен ефект при хипертония имат и семената на динята, които в допълнение подобряват бъбречната функция. Плодът има свойството да понижава нивата на лошия холестерол.

Фибрите в динята подпомагат правилната функция на червата и предпазват организма от рак на дебелото черво и ректума.

Друго противораково свойство на динята се дължи на съдържанието на ликопен, който й придава червения цвят. Ликопенът е 100 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е и ако се консумира редовно, намалява риска от рак с 45%.  Ликопенът сваля холестерола и предпазва сърцето.

Динята съдържа ценната аминокиселина цитрулин, която е най-добрият източник на клетъчен аргинин. Цитрулинът подпомага имунната система, отпуска кръвоносните съдове и подпомага добрата функция на червата.

Динята изчиства организма от токсините

Динята помага на организма да се изчисти от токсините и шлаките, предпазва от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Препоръчва се за хора, страдащи от заболявания на отделителната система, подагра, артрит, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза, заболявания на черния дроб и пикочния мехур, кръвотечения от носа. Динята е полезна и при анемии, защото стимулира производството на кръв.Съдържа още и витамините А, В1, В2, които подпомагат работата на нервната система, както и желязо, магнезий, манган и никел.

Благодарение на магнезия и фибрите, динята се препоръчва при хроничен запек. Плодът регулира перисталтиката и стимулира образуването на жлъчен сок.

Споделете.

Коментирайте

Close