ЕС отпуска два пъти повече пари за малкия бизнес

0

Вдигат двойно парите за малкия и средния бизнес

Два пъти повече средства ще получават от Европейския съюз малките и средните фирми. Това е заложено в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия в България 2014-2020, която е публикувана за обществено обсъждане. Прогнозата е, че с тези мерки ще се даде шанс за бизнес на около 200 000 души у нас.

Занапред най-малко 9 на сто от структурните фондове на ЕС ще отиват за малките и средните фирми. Парите ще бъдат предназначени за подобряване на сътрудничеството между бизнеса и университетите, центрове за изследвания и технологични паркове. Ще се подпомага стартирането на малък бизнес, въвеждането на екологични производства, онлайн търговията и обучението на служителите и работниците, посочва в. Стандарт.

Подобряват условията за бизнес на малките и средните фирми

Ще бъдат въведени промени и в посока подобряване условията за бизнеса на малките и средните фирми. Сред тях е съкращаването до 1 година на процедурите при закриване на фалирали фирми. В момента у нас това отнема най-малко 3 години и 4 месеца, а средното време в ЕС е по-малко от 2 години. В Ирландия например една фирма фалира за 4 месеца.

В стратегията е предвидено пълно електронизиране на обществените поръчки, съкращаване на сроковете за възстановяване на ДДС, стартиране на учебно-тренировъчни фирми в средните училища, стимули за рискови инвестиции.

Споделете.

Коментирайте

Close