Вкуси България със SlowTours.bg

XXXIV. Джоел Салатин: Какво е дизайнерско земеделие?

0

Защо има нужда от дизайнерско земеделие

Живеем в дизайнерско време, в една постиндустриална информационна ера, когато хората искат нещо уникално, бутиково. Всеобщото недоволство от промишлените птицекомбинати, свинските “мегаполиси”, телеугоителните комплекси е реално и се разраства. Ето защо, пред инакомислещия фермер се отварят огромни възможности, пише  обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава тридесет и четвърта, наречена „Дизайнерско земеделие“.

Сега не е времето да се следват установените институции, тъй като те са в разпад. Съвсем нови приставки към префикса “агро-“ идват в доказателство на тази коренна обществена промяна. Сега говорим за агротуризъм, агроотдих и агрообучение.

Докато контингентът от ретроградно мислещи все още оплюва биологичните методи, тъй като не можели били да изхранват света, много от нас вече откриват голямата пазарна ниша, която съществува за бутикови пилета, бутикова маруля и бутиково говеждо. Докато теоретиците седят и мъдруват как да изхраним света, хиляди фермери фалират, тъй като старите институции, които представляват старите пазарни практики не могат да изхранват и самите фермери.

Дизайнерското земеделие има огромна пазарна ниша

Аз предлагам фермерите да се включат в този растящ пазар за бутикови продукти и да спомогнат за успеха на тази всеобхватна културна промяна. Това предполага коренно изменение на това как и какво произвеждаме, на това как преработваме продукцията и как и на кого я пласираме, но наградата е значително по-удовлетворяваща от всичко това, което може да ни предложи съвременният индустриален модел.

Хората жадуват за връзка с храната, със земята и с други хора, които се вълнуват от тези неща. Хората искат по-вкусна храна. Ключът към това да се развие даден бутиков продукт е в превъзходното качество. Не можете да отлъчите хората от конвенционалните стоки, освен ако не им предложите нещо изключително. Това, което търсят хората, е храна, която е самобитна и етично произведена. За да достигнете такова превъзходство, са ви нужни няколко елемента:

ИЗДРЪЖЛИВОСТ И ВКУС

Колкото и шум да вдигате около един продукт, ако не е вкусен или не се сготвя добре, няма да можете да го продадете. Продуктът ви трябва да е напълно издържан в тези две области.

Трите основни правила на дизайнерското земеделие

По-сладки моркови, по-сочни ябълки, по-вкусно зеле, по-крехки домати – всички тези характеристики говорят за превъзходен вкус и удоволствие от приготвянето. Създаването на превъзходно качество, което да ви отличава от другите, започва още от вашето стопанство.

ОГРАМОТЯВАНЕ

Хората имат нужда постоянно да им се припомня каква е разликата между вашата храна и конвенционалните продукти. Използвайте фрази, които да са информативни, но които, също така, да провокират и емоции.

Образованият клиент е придирчив, а придирчивият клиент е лоялен. Винаги, когато в някое списание излезе статия за безопасността на храните и за мръсотията в големите преработвателни заводи, ние окачваме тази статия на видно място около сергията ни. Излaгаме и резюмирани репортажи за проблемите в индустриалната хранителна верига, за да осведомяваме нашите хората за това какво се случва.

Част от нашето образование цели да подтиква хората да “гласуват” с парите, които харчат за храна. Бихме предпочели ако милиони и милиони хора се откажат от стоките в супермаркета и всеки ден “гласуват” на пазара с парите си. Когато конвенционалните производства започнат да усещат, че им се изпразват джобовете, вероятно ще започнат да ни обръщат някакво внимание.

РАЗКАЗВАЧЕСТВО

Използвайте описания, които залагат на идеализма у хората. Обикновено хората имат някаква представа за това как трябва да изглежда една ферма. Потенциалните клиенти мислят, че животните трябва да пасат на свобода. Ето някои думи, на които хората ще реагират и които ще ги накарат да се заинтересуват от вашата продукция:

Кои са ключовите думи в дизайнерското земеделие

• Хуманно
• Местно
• Прясно
• Екологично-чисто или естествено
• Чисто
• Без лекарства

Почти всеки откликва радушно на идеята за местна продукция. Идеи като това парите, които се харчат, да остават в местната икономика, да се поддържат местните производители и да познавате лично човека, който ви произвежда храната са все концепции, които подхранват емоционалната връзката на вашите клиенти с храната им. Това са все неща, които няма да намерите на етикета в магазина – ето това трябва да подчертавате. Залагайте на личното оотношение.

Това, за което хората копнеят днес, е връзка със земята; те искат да чуят носталгичен разказ за храната си. Покажете, че сте фамилно стопанство, където зеленчуците получават любов и внимателни грижи. Едно стопанство, където децата тичат из поляните и си играят с животните. Едно стопанство, където почвените микроорганизми получават редовни дози компост и почивка, защитени от опасни химикали и разпуснати животни.

В основата на дизайнерското земеделие е стремежът на хората към връзка със земята и споменът за градината на баба

Стремете се да създадете у вашите клиенти усещането, че и те имат дял във вашето стопанство. Всъщност, най-голямото ви постижение ще бъде ако ги убедите да наричат стопанството ви “нашето” стопанство.

Някои хора може и да са впечатлени от ефикасността или чисто и просто от размерите на промишления модел за производство на храна, но, когато опре до това какво човек копнее да сложи в чинията си, душата му се връща към градината на баба и към двора с кокошките.

Това, от своя страна, предизвиква асоциации за вкусове, консистенции, гледки, аромати и спомени. Отличното качество никога не остава незабелязано. Вашата пазарна ниша е пряко свързана с вашия стремеж към високо качество. Когато знаете, че сте произвели несравними по качество продукти, вие сте в мир със себе си, с вашата общност и с вашите клиенти. Това е първата стъпка в маркетинга. Действайте!

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg. 

Споделете.

Коментирайте

Close