EК обмисля мерки срещу евтиния внос на млечни храни у нас

0

Европейската комисия обмисля мерки, с които да предотврати наводняването на българския пазар с евтини млечни произведения от други страни членки. Става дума за млечни продукти от Полша и Румъния, които се пренасочват към България, тъй като заради руското ембарго за тях няма външен пазар, каза днес в София европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. По думите му бъдещите мерки на ЕК имат за цел да осигурят възможност на българските производители да реализират продукцията на родния си пазар.

Според прогнозите на Фил Хоган, Русия ще затегне земеделското ембарго срещу Европейския съюз. Затова ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за подпомагане, допълни европейският комисар по земеделиеаза още Хоган. Като такива възможности той посочи разширяване на мерките за плодове, зеленчуци и защита на млечния сектор. Има нова Прогрма за развитие на селските райони с възможности за доброволни обвързани помощи, там се предоставят 123 евро на крава. Това са мерки, с които се надяваме да ви подпомогнем за намиране на нови пазари, заради загубените вследствие от ембаргото, каза още Фил Хоган.

След разговори с еврокомисаря, премиерът Бойко Борисов също поиска подкрепа от ЕК. “Надяваме се на помощ и разбиране от Европейската комисия заради загубите, които търпим от контрасанкциите от Русия по отношение на млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

По данни на AG Press, експортът на български плодове и зеленчуци за Руската федерация от август 2013 до април 2014 г. е бил с обем 2 230 000 евро, докато година по-късно се е свил до 190 000 евро. Спадът е с 92%.

В речта си в Народното събрание в София комисар Хоган припомни, че заради ескалацията на ситуацията с Русия, са въведени четири нови делегирани регламента, които да осигурят извънредни временни мерки за подпомагане. “Сега, почти една година по-късно, въздействието на забраната за внос намаля, тъй като нейният ефект бе размит от световното свръхпредлагане.

Като цяло европейският сектор на млякото и млечните продукти продължи да бъде конкурентоспособен, а операторите успяха да си осигурят алтернативни пазари, така че вече не сме зависими от евентуално ново отваряне на руския пазар. Твърде рано е обаче за точна представа за това как секторът се развива след отмяната на квотите”, заяви комисар Хоган в българския Парламент.

Според него, предварителните данни не сочат голям ръст на доставките на мляко в ЕС от април насам и роля играят други пазарни фактори. “Нагласите на пазара са несигурни, без ясни признаци на възстановяване в краткосрочен план. Секторът страда от свръхпредлагане и забавяне на растежа на търсенето в световен мащаб след рекордно високите цени, постигнати през периода 2013—2014 г.

Въпреки това, през 2014 г. в ЕС са произведени 4,5 % повече мляко от предходната година. През 2015 г. вече сме на равнището от миналата година и прогнозите сочат, че въпреки умерените цени, ще приключим годината с общо увеличение от 0,9 %. Трябва да се намерят възможности за реализация на тези допълнителни количества мляко”, подчерта комисар Хоган.

Той призова да се търсят нови пазари за продукцията на европейските земеделски стопани и предприятия като се гарантира защитата на продуктите от ЕС с висока стойност, като например традиционните български наденици и луканки и българското розово масло.

Комисар Хоган заяви, че ще продължи с реформите по опростяване на системата за преки плащания на земеделските стопани и в областта на екологията с цел намаляване на бюрокрацията за фермерите. По-късно през годината той ще предложи нов пакет, който ще засегне обвързаното с производството подпомагане и младите земеделски стопани.

По-късно в речта си в Постоянното представителство на Европейската комисия в България Фил Хоган прогнозира, че “търсенето в световен мащаб на висококачествени проследими храни и напитки ще продължи да нараства през идните години, особено на бързо развиващите се пазари в Азия и Африка. Всяка година до 2030 г. най-малко 150 милиона души ще влизат в световната средна класа. Това значително увеличение на разполагаемия доход ще доведе до големи промени в хранителните навици.

Например: световното търсене на млечни продукти се очаква да нараства годишно с 2 %, а след неотдавнашното прекратяване на млечните квоти, Европа като цяло и по-конкретно Ирландия са в много добра позиция, за да отговорят на част от това търсене”, прогнозира комисар Хоган и призова “амбициозните и предприемчиви европейци, особено по-младите граждани, да гледат на хранително-вкусовия сектор като на привлекателна възможност за професионално развитие”.

Комисар Хоган отново подчерта, че няма как Комисията да удължи поисканото от страната ни удължаване с 6 месеца срока за допустимост на финансирането по ПРСР 2007—2013 г. “Комисията не разполага с правомощия да удължи този срок. Ние обаче представихме делегиран акт, предоставящ по-голяма гъвкавост на държавите членки и България може да се възползва от това”, каза еврокомисарят.  По думите на аграния министър Десислава Танева, към момента изпълнението по старата ПРСР у нас е 76%.

Споделете.

Коментирайте

Close