Как да решим най-честите здравословни проблеми при прасетата

3

При отглеждане на прасета в личния двор се изискват познания за правилно хранене и поддържане на подходящи здравословни условия в помещенията, предназначени за обитаване от животните. Поддържане на добри хигиенни и здравни условия ще гарантира получаване на вкусно и качествено месо в края на периода на отглеждане.

Първите дни след настаняване на младите животни в новия им дом са изключително важни за адаптирането им към новите условия.

Намаленият апетит е първи признак за заболяване при прасетата

Периодът преди и по време на отбиване на млади прасенца е най-критичeн. Проблемите се свързани най-вече с хранителния стрес, който трябва да преодолеят младите, неукрепнали още животни. Храненето с пълноценна и качествена храна е ключов фактор за висока продуктивност.

Първи признак, алармиращ за здравословен проблем при свинете, е апетитът им. При заболелите свине апетитът е намален или въобще отказват приемането на храната.

Внимавайте за инфекциозни и паразитни заболявания по прасетата

Особено внимание трябва да бъде обърнато на инфекциозните и паразитните заболявания по прасетата. Като най-често срещани инфекциозни заболявания при прасетата са септичните състояния при новородените, червенка, следродилни инфекции, едемна болест, колибактериоза и дизентерия, бронхити и бронхопневмонии.

Всички тези заболявания забавят неимоверно растежа на прасетата и водят до непредвидени разходи на фермерите заради необходимото лечение и непълноценното усвояване на фуража.

Респираторните (актинобацилната плевропневмония и ензоотичната (микоплазмена) пневмония) и стомашно-чревните заболявания (едемната болест, илеит, дизентерия) са проблем, водещ до увеличаване на смъртността в много свинеферми.

“Биовет” АД предлага широка гама от готови подходящи решения за всички икономически значими заболявания при свинете. Това са продукти, които се прилагат посредством фуража или с водата за пиене – “Амоксивет 500”, “Биомезин”, “Биовит”, “Диар Стоп Форте”, “Панвет”, “Родотиум”, “Родотет”, “Тилмовет”, “Тиловет”, “Хидродокс”, “Парофор”. Предлагат се и инжекционни форми като “Окситетрациклин”, “Родотиум 10%”, “Тиловет Б200”.

Консултирайте се винаги с вашия ветеринарен лекар относно приложението на продуктите, препоръчват от “Биовет” АД.

Паразитните болести по прасетата нанасят огромни щети на фермерите

Паразитните болести по животните нанасят огромни щети на фермерите в цял свят, изразяващи се както в директни загуби, така и в предразположение към вторични заболявания.

Сред най-значимите въздействия на паразитите върху животните са видимо изоставане в растежа и развитието, влошаване качеството на кожата, влошаване на общото състояние, лесна уморяемост и отпадналост, храносмилателни разстройства. Със своето действие паразитите се явяват и като отключващ фактор за развитие на множество заразни и незаразни заболявания.

Как да водим успешна борба с паразитите? – е въпросът, който задават всички фермери, осъзнали необходимостта от третиране на животните срещу паразити, за да се запазят ценните продуктивни показатели на животните.

Качественото и навременно проведено обезпаразитяване на прасетата ще позволи на стопаните да получат предварително планираната животинска продукция.

От изключително важно значение е да се определи видът на паразитите (паразитен статус) по животните, за да се приложат съответните лекарствени продукти. Трябва да бъде създадена противопаразитна програма за действие, която има за цел ефективно обезпаразитяване, отчитаща особености на жизнения цикъл на паразита, местата за паразитиране и сезонността.

Тук на помощ на фермерите идва ветеринарният специалист, който трябва да установи причинителя, да препоръча третиране с подходящи медикаменти и да участва в самото изпълнение на обезпаразитяването, за да гарантира правилно изпълнение на мероприятието.

Не третирайте прасетата “на сляпо” с противопаразитни средства

Всяко едно третиране „на сляпо” с противопаразитни средства без да се знае вида на паразита, неговата локализация и размера на инвазията ще доведе до необоснован разход на средства и съмнителен ефект от третирането.

Изборът на средства за обезпаразитяване, които се предлагат на пазара на този етап е голям и трябва да се избере най-подходящият за случая. Продуктът трябва да отговаря на изискванията за качество, ефективност, безопасност, удължено действие, лесно приложение и изгодна цена.

“Биовет” АД, в стремежа си да отговори на нуждите на ветеринарните специалисти и фермери предлага широк набор от ефективни и безопасни продукти за обезпаразитяване, доказали многократно своята ефективност върху паразитните инвазии. Това са “Фенбивет премикс”, “Пандекс премикс”, “Пандекс” – инжекционен разтвор и “Ендектовет” – инжекционен разтвор. Последните три имат уникален механизъм на действие, който се основава на едновременното въздействие срещу вътрешните и външните паразити.

Споделете.

3 коментара

  1. Мариана on

    Здравейте. Не зная дали ще ми помогнете, но ще питам. Имам три прасенца около 20кг, дадохме им хапчета за паразити и изхвърлиха глисти. Според мен не се хранят апетитно, както предишни прасета…С какво да стимулирам апетита им? Видимо не са болни.

  2. Асен Асенов on

    За рекламата на „Биовет“ АД разбрахме, какви други медикаменти ще препоръчате за гореизброените проблеми ?

Коментирайте

Close