Как олигарсите и популистите доят ЕС с милиони субсидии за земеделие

0

Как олигарси и популисти източват от Европейския съюз милиони евро за земеделие разкрива разследване на в. “Ню Йорк Таймс”. ЕС всяка година харчи 65 милиарда долара, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент. Целта на субсидиите е запазване на селските общности, но голяма част от парите отиват при силните на деня, обогатяват политиците и с тях се финансират корумпирани сделки в страни от Централна и Източна Европа, сред които Унгария, Чехия, Словакия и България.

В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. Учени от БАН са установили, че 75 на сто от основните европейски земеделски субсидии в страната отиват в ръцете на около 100 свързани лица. Тази пролет властите извършиха проверки в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и чака съдебен процес, посочва в. “Ню Йорк Таймс”.

Земеделски земи

Стар трабант, паркиран в двора на унгарска ферма. Akos Stiller/The New York Times

В Словакия главният прокурор признава за съществуването на “селскостопанска мафия”. Малките фермери се оплакват, че са били пребивани и изнудвани за земи, които са ценни заради получаваните субсидии. Журналистът Ян Куцияк беше убит миналата година, докато разследваше италиански мафиоти, които бяха проникнали в селското стопанство, печелеха от субсидии и изграждаха връзки с мощни политици.

Какво още открива разследването на NYT, проведено в 9 държави през 2019 г.:

  • Земеделските субсидии помогнаха да се оформи базата на съвременния Европейски съюз. Днес те помагат да се изгради един вид съвременен феодализъм, при който дребните земеделски производители са безкрайно зависими от политически обвързаните земевладелци, а тези, които контролират земята, от своя страна се класират за милиони субсидии от Европейския съюз;
  • ЕС предоставя 65 милиарда долара на земеделските производители всяка година. Това е най-голямото перо от бюджета на ЕС и една от най-големите програми за субсидиране в света. Основният елемент е в това, че хората получават субсидии според това колко земя обработват. Предполагаше се, че системата ще помогне на трудолюбивите фермери и ще стабилизира доставките на храни в Европа, но на практика се получи източване на европейски субсидии;
  • в страните от Централна и Източна Европа, където много от земята все още е държавна собственост, лидери като унгарския премиер Виктор Орбан са продавали на търг хиляди декари държавна земя на политически съюзници, членове на семейството, включително и на приятел от детството, който се превърна в един от най-богатите мъже в Унгария;
  • фирма, създадена от чешкия премиер Андрей Бабиш, е получила най-малко 42 милиона долара субсидии през миналата година. Бабиш, който е наричан “селскостопанския милиардер”, отрича всякакви неправомерни действия, но е обект на два одита за конфликт на интереси тази година. През последните години чешкото правителство въведе правила, които улесняват големите компании да получават повече европейски субсидии;
  • Европейският съюз харчи три пъти повече от Съединените щати за земеделски субсидии, но макар системата да се разширява, отчетността не е прозрачна. Националните правителства публикуват известна информация за получателите на субсидии, но най-големите бенефициенти се крият зад сложни структури на собственост. Данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването на заграбването на земята и корупционните сделки.

Проучванията показват, че 80 процента от европейските субсидии за земеделие отиват у 20% от най-богатите бенефициенти. А хора по високите етажи използват тези пари за натрупване на политическа власт. NYT посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове.

Европейската машина в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като изправянето срещу нея би означавало промяна на модела, който помага да се държи общността цяла. Европейските лидери не са на едно мнение по много въпроси, но всички разчитат на щедри субсидии и пълна дискретност при харченето им.  Овладяването на злоупотребите в по-новите страни членки на ЕС би нарушило политическите и икономическите богатства на целия континент.

Споделете.

Коментирайте

Close