Фермери спасиха от рухване старинната черква на село Съботковци

0

Благодарение на семейството на младия фермер Петър Петров и усилията на местни хора старата черква “Св. Николай Чудотворец” в габровското село Съботковци е спасена от срутване и ремонтирана за нов живот. С даренията на хората, много труд и благодарение на уменията на зографската школа във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, падналият покрив е поправен, фасадата е обновена, стените са пребоядисани, а основните икони са реставрирани.

Църква село Съботковци

Църквата в село Съботковци е била почти разрушена

Черквата е паметник на културата с местно значение и е една от най-старите, запазени в Габровско. Построена е със средства на местното население през 1867 година от уста Генчо, ученик на Кольо Фичето, който е изградил църквата “Успение Богородично” в Габрово, сградата на Априловската гимназия и катедралата във Варна. Иконостасът на храма е от 60-те години на XIX век, когато роденият в с. Съботковци даскал Никола Стефанов организира Габровското въстание. Той е зам.-директор на Априловската гимназия и пръв въвежда гимнастиката като учебен предмет.

В онези будни години жителите на Съботковци поръчват от Одеса камбаната за своята черква. С годините тя се спуква и местните хора се опитват безуспешно да а заварят. Решават да я отлеят наново. Това става в леярната на Военноморските сили, но тъй като няма толкова голям калъп, се отливат четири по-малки камбани. А чудесата не спират – при разрязването на голямата камбана ножът се счупва, а камбаната се пука и от нея пада парче с гравирано изображение на свети Георги. На другия ден е Гергьовден.

Петър Петров Старото школо Съботковци

Фермерът Петър Петров с майка си Ели

“Когато бях дете черквата постоянно беше заключена. Нямам спомен да е била отворена за миряни. Една зима покривът почти изцяло рухна и се заехме с ремонта. Чудесата ни съпровождаха постоянно – от 1 до 20 декември 2009 г., докато траеше ремонтът на покрива, не падна ни сняг, нито капка дъжд,” разказва Петър. С дарени от приятели и съмишленици средства и много доброволен труд на цели семейства от селото храмът е спасен. От ремонта досега в черквата “Св. Николай Чудотворец” са направени 30 кръщенета и 4-5 сватби.

Той ще води службата и навръх Великден, казва 27-годишният зооинженер Петър Петров на излизане от украсената с витражи с кръст и рози черква. Тя е потънала в зеленина и цветя точно до “Старото школо” – така се нарича къщата за гости на Петрови. Навремето те купуват старото училище в селото, в което последно са обучавани деца  през 1942 г. Реновират го и го превръщат в къща за настаняване, заедно с дядовата къща тна Петър, която е на няколко метра по-нагоре. Стопаните са запазили стила на старата балканска къща, а храната се приготвя изцяло от фермески продукти, отгледани в селото.

Петър Петров Старото школо Съботковци

Къща “Старото школо” в Съботковци е винаги отворена за гости

Хлябът също е домашен – пече го един приятел, който има малка пекарна в селото, разазва Петър. Всичко останало се произвежда в семейната ферма. “Купуваме само солта, ориза и захарта”. Петър Петров, който е и председател на Националната асоциация на младите фермери в България, е потомствен земеделец – навремето прадядо му се е занимавал със селско стопанство. Бащата на Петър – Илия Петров, става фермер по стечение на обстоятелствата – през 1993 . семейството купува крава, за да има прясно натурално мляко за малкия Петър. Илия е икономист и вижда, че има пазарен смисъл да се отглеждат животни. Така купува сградите на старото ТКЗС в с. Съботковци и още животни.

Илия Петров и семейството му обаче имат друг бизнес – внос на газови котли, радиатори и дълги години се занимават основно с това. През 2011 г. обаче фалират. “Когато бях на 18 г. баща ми ми прехвърли фермата и добре, че го направи, иначе и тя щеше да замине при фалита”, казва Петър.  Стопанството е съвсем празно и той започва от нулата. Работи пет години по заведенията в Кипър, за да спести пари, с които да купи животни.

Петър Петров Старото школо Съботковци

Къщата за гости на Петрови е реновиран балкански дом

В самото начало работят по проект, финансиран по САПАРД, после и по друг българо-швейцарски проект. Отказват му подпомагане по мярката за млади фермери, тъй като има твърде много опит и не отговаря на условията. По подмярка 4.1 му връщат проект, но пък две години е на обучение в САЩ за лидери в земеделието. В един млечен кооператив вижда детски книжки за оцветяване, от които децата научават много за селското стопанства. С американско финансиране Петър отпечатва такива книжки и за българските деца, а сега подготвя малка птицеферма, в която деца да идват на посещения и да виждат домашните птици.

Петър Петров Съботковци

Младият фермер е отпечатал няколко хиляди образователни книжки

Преди шест години Петър диверсифицира бизнеса и с къщите за гости. В тях често идват доброволци, които помагат в стопанството. “Имали сме хора от Тайван, Австралия, Колумбия, Нова Зеландия”, разказва Петър. В момента той подготвя регистрация на стопанството по Наредба 26, за да може да изгради малка мандра и да продава продуктите й. Стопанисва 900 дка земя, от които 400 дка собствена. При нас земята е основно осма категория и я ползваме за пасища, казва младият фермер.

В момента Петър Петров има 30 животни от породата “Българско кафяво говедо” и близо 50 овце “Ил дьо Франс”. Заради липсата на работна ръка  отглежда месодайна порода – за да не се налага доене. Нещастие спохожда овцете му тази година – няма да родят нито едно агънце, защото помятат след паша с отровни билки.  Въпрекинещастието Петър и семейството му се стягат за Великден. А и черквата на Съботковци ще е отворена, а в празничната служба ще отслужи 90-годишният свещеник отец Тодор.

Споделете.

Коментирайте

Close