Китай обяви ефективна и безопасна ваксина срещу Африканска чума по свинете

0

Китайският институт за ветеринарни изследвания в Харбин, най-добрият изследователски орган в страната по болести по животните, заяви, че е разработил ваксина за Африканска чума по свинете. Лабораторните изследвания са показали, че е безопасна и ефективна.

Институтът, който се ръководи от Китайската академия на селскостопанските науки, заяви, че живата ваксина с намалена вирулентност е създадена от серия от генетично изтрити вируси, използващи като гръбнак първия щам на Африканската чума по свинете, наречен наречен HLJ/18, съобщи Bloomberg. Изследователите конструират поредица от рекомбинантни вируси с различни изтривания на гени, използвайки хомоложна рекомбинационна технология.

Общо са направени 6 теста за рекомбинантни вируси. Чрез систематична патогенност, имуногенност и имунозащитни тестове при прасета е избран вирус със 7 изтривания на ген (HLJ/-18-7GD), тъй като отговаря на стандартите за безопасност за живи атенюирани ваксини, които могат да се използват при прасета. Направения са изпитания върху прасета без специфични патогени, както и върху свине майки.

“Дори след като новоразработената ваксина е била инокулирана на свине с най-високата доза, ваксиналният вирус не може да се репликира в паренхимните органи, не произвежда виремия и само ограничено се възпроизвежда в някои лимфни възли. Той не може да бъде поддържан в организма и напълно се изчиства за около две седмици”, посочва в изявлението си институтът в Харбин.

“В допълнение, ваксината е безопасна за бременни свине майки. Ваксинацията в ранния, средния и късния стадий на бременността не може да причини аборт. Състоянието на прасенца, родени след имунизация, не се различава от тази на неимунизираната контролна група”.

Заболяването Африканска чума по свинете, което е смъртоносно за прасетата, но не вреди на хората, за пръв път избухна в Китай през 2018 г. Оттогава популацията от свине в страната, която е най-големият световен потребител и производител на свинско месо, намаля почти наполовина. Оттогава досега глобалните изследователи по целия свят се опитваха да разработят първата в света ваксина срещу Африканска чума по свинете.

“В момента нашата ваксина е най-обещаващата за търговско производство и ще осигури важни технически средства за ефективна превенция и контрол на Африканската чума по свинете в Китай и други свързани страни”, заявиха от института в Харбин. Учените не посочиха перспектива кога ваксината ще бъде пусната в производство.

Заболяването доведе до недостиг при снабдяването със свинско месо, което доведе до хранителната инфлация в страната. В същото време неоторизирани експериментални ваксини срещу болестта бяха използвани за имунизиране на милиони свине в страната. Нелегалните ваксини предизвикаха хаос поради различната си ефикасност. Всичко това накара Пекин да настоява местните изследователски институти да се заемат приоритетно с разработването на ефективна ваксина.

По-рано тази година и Американското дружество за микробиология заяви, че правителството на САЩ и академичните експерти са разработили ваксина срещу Африканска чума по свинете, която е 100% ефективна. Въпреки че е обещаваща, необходими са още няколко години, за да бъде достъпна за фермерите.

Споделете.

Коментирайте

Close