Вкуси България със SlowTours.bg

Германско село произвежда 321% повече енергия от нуждите си

0

Село в Германия произвежда 321% повече енергия от нуждите си. Зеленото начинание на Вилполдсрийд започва през 1997 г., когато селото решава да създаде нова индустрия, основана на местната инициатива, да донесе нови приходи, без общността да влиза в дългове.През последните години селото оборудва със соларни панели девет от обществените сгради, изгражда четири биогазови котли, като петият е в строеж, инсталирани са седем вятърни централи като други две са в строеж.

Над 190 частни домакинства също имат слънчеви панели. Районът разполага с три малки водноелектрически централи, упражнява екологичен контрол на наводненията и има естествена система за отпадни води. Независимо от факта, че жителите са само 2600, Вилполдсрийд произвежда 321% повече енергия, отколкото са собствените му нужди и генерира годишни приходи от 4 милиона евро.

Малкият бизнес в селото процъфтява, като фирмите предоставят услуги на инсталациите за възобновяема енергия. Селският съвет се надява, че ще вдъхнови гражданите да допринесат за околната среда и да създадат зелени работни места и нови предприятия. В резултат на успеха си Вилполдсрийд е спечелило многобройни национални и международни награди за своите зелени инициативи и производство на възобновяема енергия, известни като Klimaschutz (защита на климата).

Съветът често е домакин на посещения и обиколки от други селищни съвети, като ги обучава как да започнат собствена програма Klimaschutz.

„Ограничаването на ефекта от климатичните промени може да се осъществи само с гражданите, подкрепяни на 100% от местните съвети, необходими са усилия и от двете страни. Често прекарваме много време в разговори с нашите посетители за това как да мотивират хората от селото и кмета да започнат да мислят по различен начин. Ние им показваме модел на добри практики в развитие и мнозина виждат ползите веднага. Така нашите гости разбират колко добре могат да функционират нещата, когато имате ентусиазма и убеждението на хората“, казва кметът на Вилполдсрийд.

 

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close