Kinto

Готовите салати пълни с консерванти и свински протеин

0

Готовите салати тип „Снежанка“ и руска салата са пълни с консерванти, свински и соев протеин, захар, нишесте, глутамат и оцветители. Само 3 от 14 салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта, показва проучването на Асоциация „Активни потребители“. То анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати, като обобщената информация и извлечена от етикетите. В проучването са включени 13 марки руска салата и 14 салати „Снежанка“, закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017г.

Руска салата

Освен традиционните съставки (колбас, зеленчуци и майонеза) индустриално произведените и пакетирани салата изобилстват от технологични добавки:

  • Добавени въглехидрати – във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9).
  • Нетрадиционни суровини – в търговските марки присъстват средно 3,8 нетрадиционни суровини. Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.
  • Консерванти – готовите руски салати съдържат средно по 3 консерванта – калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.
  • Други технологични добавки – азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки, само в 1 не се открива боя. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. Ако за боите е ясно защо се влагат, ние бяхме много учудени от наличието в 2 търговски марки на добавен силиций, по същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите.

Готови салати „Снежанка“

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки „Снежанка“. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

  • Добавени въглехидрати – една готова „снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.
    Нетрадиционни суровини – отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки – средно 5,2 – нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.
  • Консерванти – влагането на консерванти в готовите „снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова к-на. Повече не е и нужно, използваните заводски рецепти не са по вкуса дори на напретенциозните бактерии.
  • Други технологични добавки – от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Повечето нетрадиционни компоненти в готовите салати не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни и технологични добавки или химикали. Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати.

Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

Споделете.

Коментирайте

Close